• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Wat is Bisexualiteit?

Het lettergreepje 'bi-' is afkomstig uit het Latijn en betekent "tweeduidig". Biseksueel is dus iemand die zowel met mannen als met vrouwen seksualiteit wil beleven. 

Biseksualiteit kan zowel in biologische, maar ook in psychologische of psychoseksuele vorm bestaan. Als iemand beweert biseksueel te zijn, bedoelt hij of zij waarschijnlijk de laatste vorm ervan. Bij biologische bi-seksualiteit, heeft iemand zowel eierstokken als teelballen. Psychologische biseksualiteit betekent dat iemand zich aangetrokken tot zowel mannen als vrouwen, ook al overheerst in de regel de voorkeur voor het andere geslacht.

In tegenstelling tot hetero- en homoseksualiteit hebben wetenschappelijke studies zich tot nu toe nog niet zoveel met biseksualiteit bezig gehouden. Maar vrijwel zeker is het dat het bij biseksualiteit meer gaat om een seksuele praktijk dan om een identiteit. 

Naar schatting tien tot twintig procent van de bevolking heeft biseksuele neigingen. De interesse voor het eigen geslacht kan duurzaam zijn of slechts met vlagen boven komen drijven. Tweesporige perioden kunnen ook een overgang zijn naar de "coming-out" van lesbiennes en homo's, als deze zich nog seksueel oriënteren. Vast staat wel dat veel mensen pas later hun bi-neiging ontdekken dan hetero's of homoseksuelen. Ook als biseksualiteit tegenwoordig geen taboe meer is, hebben veel biseksuelen dezelfde problemen met hun "coming-out" als homoseksuelen.

Waarom bepaalde mensen zich aangetrokken voelen tot mannen en vrouwen, daarvoor zijn meerdere verklaringen mogelijk. Onderzoekers ontdekten dat mannen en vrouwen verschillende motieven hebben om biseksuele relaties aan te gaan. Vrouwen die zichzelf als biseksueel zien, zeggen dat enkele van hun emotionele behoeften beter door vrouwen, andere weer beter door mannen bevredigd worden. Dit bevestigen sommige biseksuele mannen, waarbij een meerderheid de behoefte aan afwisseling en creativiteit als reden voor hun voorkeur opgeeft. 

Een bijdrage aan de acceptatie van biseksualiteit wordt ook geleverd door het hormoononderzoek. Elk mens bezit vrouwelijke en mannelijke hormonen. In hoeverre echter de hormoonverdeling of zelfs de sociale omgeving en het rollenpatroon voor een biseksuele aanleg verantwoordelijk zijn, is niet met zekerheid vast te stellen. 

Wat is het verschil tussen bi- en panseksueel?

Bij panseksualiteit speelt gender of geslacht geen rol bij biseksualiteit is dat wél zo. Iemand die biseksueel is, valt op zowel mannen als vrouwen. Mensen die panseksueel zijn, voelen zich aangetrokken tot anderen die hun geslacht niet alleen in het hokje 'man' of 'vrouw' plaatsen. Het geslacht wordt als het ware helemaal losgelaten.

Wat is het verschil tussen bi- en omniseksueel?

Er zit een klein verschil tussen de termen biseksueel en omniseksueel. Biseksueel insinueert dat je op mannen en vrouwen valt, terwijl bij omniseksualiteit alle genders (dus ook non-binair, trans etc.) horen.