• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Zijn condooms kankerverwekkend als deze MTB bevatten?

In 2016 verscheen in het nieuws het bericht dat onder andere in condooms de stof MBT wordt gebruikt, en dat dit kankerverwekkend is. Klopt dat?

In 2016 plaatste de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) de stof MBT, ofwel '2-mercapto benzothiazol' op de lijst van mogelijk kankerverwekkende stoffen.
MBT wordt gebruikt bij de productie van bepaalde producten welke rubber bevatten, zoals autobanden, luchtbedden, elastiekjes, en... ook condooms. 

Echter: áls fabrikanten MBT al gebruiken bij de productie van condooms, dan is dit voor de gebruiker niet schadelijk en zou je duizenden condooms in een bepaalde tijd moeten gebruiken om het een rol te laten spelen bij de mogelijke ontwikkeling van kanker. Het is echter wel een serieus vraagstuk voor mensen die werken in fabrieken waar MBT wordt gebruikt. Het gaat dan om mensen die jarenlang dagelijks met deze stof in aanraking komen. Maar... voor media is het natuurlijk wel een mooi onderwerp!

Wat zeggen fabrikanten van condooms over MBT?

Experts zeggen dat de hoeveelheid MBT in rubber producten geen gevaar vormt voor mensen die ze dagelijks gebruiken, maar dat het waarschijnlijk is dat het wel een risico vormt voor de arbeiders in de fabrieken die de producten maken.
Bij Condoom-Anoniem hebben we rechtstreeks contact opgenomen met condoomfabrikanten met de vraag of MBT gebruikt wordt bij de productie van condooms. Hier vind je de antwoorden:

My Size condooms

Géén MBT bij de productie van My Size condooms.
De Duitse fabrikant verklaart:
"Das nutzen wir nicht, ist ein Beschleuniger in chemischen prozessen."

Pasante condooms

Er wordt geen MBT gebruikt in het productieproces van Pasante condooms.
De Engelse fabrikant  verklaart:
"Recent news articles in the UK have highlighted the carcinogenic properties of MBT (2-Mercapto Benzothiazole) contained in some latex products. Pasante would like to reassure al of our customers that our latex condoms do not include MBT and it is not used in any part of the manufacturing process of our condoms."

Durex Condooms

De vraag over MBT hebben we natuurlijk ook neergelegd bij Reckitt Benckiser, eigenaar van Durex condooms. We hebben nog geen inhoudelijke reactie ontvangen van Reckitt Benckiser Nederland over MBT in Durex condooms.

Fair Squared condooms

De Duitse fabrikant CPR laat ons in een reactie weten:
"MTB is an accelerator for latex compounding but we have never used it and it is not part of our compound."