• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Ik heb condooms gekocht op Ali Express, zijn deze veilig?

Ik heb laatst condooms besteld vanuit China (Alixpress), ik heb hier enkele euro’s voor betaald en vroeg mij af of deze condooms ook wel veilig zijn? Ik weet dat er in Europa regels zijn voor condooms, maar is dat in China ook zo?

Antwoord:

Zoals je al aangeeft, weet je dat er bepaalde Europese regels gelden voor de productie van condooms. De regels hebben niet enkel betrekking op de productie, maar ook op de verpakking, de bijbehorende informatie, de houdbaarheidstermijn, enzovoort. Condooms zijn immers medische hulpmiddelen, en regels zijn er om te zorgen dat we als Europese consumenten er op mogen vertrouwen dat dergelijke producten betrouwbaar en veilig zijn. 
Het is ons bekend dat er (Chinese) partijen zijn die condooms op de markt brengen, zelfs met het CE-logootje op de verpakking, maar welke in werkelijkheid helemaal niet CE-gecertificeerd zijn. Bij medische hulpmiddelen klasse II hoort onder het CE-logo een viercijferige code te staan die aanduidt welke organisatie (Notified Body) verantwoordelijk is voor de certificering van het product. 
Door als particulier of bedrijf rechtstreeks bij een partij buiten Europa producten als condooms te kopen, is er dus geen enkele zekerheid over de herkomst, productie, controle op productie en verpakking, gebruikte ingrediënten, enzovoort. 
 
Weet dat condooms helemaal niet zo duur hoeven te zijn, ook niet in Nederland. We kennen de (hoge) prijzen van de doosjes Durex zoals je in de winkel ziet staan, maar bedenk dat Durex slechts een merknaam is, het is eigendom van Reckitt Benckiser. Dit bedrijf heeft ook merken als Dettol, Clearsil, Calgon, Vanish, enz. Je betaalt dus ook echt voor de merknaam en het is niet zo dat dit betere of veiligere condooms zijn. In Nederland koop je bijvoorbeeld al een grootverpakking met 100 condooms (CE-gecertificeerd natuurlijk) voor € 17,95 incl. verzending.
 
Ik heb ook ooit een artikel geschreven en een video gemaakt met het onderwerp "Zijn dure condooms beter?". 
 
Met vriendelijke groet,
Richard Spooren