• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Condooms oorzaak van blaasontsteking?

Vraag: 
Ik heb een blaasontsteking opgelopen. Volgens de huisarts komt dat door het zaaddodend glijmiddel op condooms. Zijn er ook condooms zonder zaaddodend glijmiddel?

Antwoord:

De conclusie van de huisarts is wat achterhaald, wat betreft het zaaddodend glijmiddel. Zaaddodend glijmiddel wordt vanaf 2004 al niet meer toegepast op condooms.
Meer hierover is te lezen op deze pagina over misverstanden over condooms met zaaddodend glijmiddel.

Condooms zijn over het algemeen juist een goede methode om blaasontsteking of urineweginfectie te voorkomen, aangezien er minder kans bestaat dat bv. bacteriën via de penis in de vagina en de urineweg komen. Er is in 2013 zelfs onderzoek gedaan waaruit bleek dat seks met condoom voor een gezondere vagina zorgt.

Het is belangrijk om te bepalen of een blaasontsteking steeds opspeelt na het vrijen met een condoom, of dat het een toevallige (eenmalige) samenloop van omstandigheden was. 

Er zijn ook andere glijmiddelen, speciaal afgestemd op de vrouw, om het vaginale milieu te ondersteunen, zoals Pjur Med Premium Glyde, eventueel kan overwogen worden deze te gebruiken met condooms zonder glijmiddel (droge condooms zoals Fromms Classic Dry condooms)

Bovenal kan een blaasontsteking dus niet veroorzaakt worden door zaaddodend glijmiddel op condooms, omdat het glijmiddel op condooms dus al lange tijd niet meer de zaaddodende stoffen bevat zoals vroeger werden toegepast.