• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Bloedverlies na seks: 7 oorzaken en tips

Verlies je soms wat bloed na de seks? Dat kan schrikken zijn. Gelukkig is er meestal niets ernstigs aan de hand, maar soms wel. Kijk hier wat de oorzaken van bloedverlies kunnen zijn en welke tips we voor je hebben.

Allereerst denk je bij bloedverlies natuurlijk aan ongesteldheid. Maar in dit artikel gaan we ervan uit dat je al weet dat niet ongesteld bent of wordt, maar toch bloed  verliest na de seks. Een bloeding die door iets anders komt dan de menstruatie noemen we een contactbloeding.

Veelvoorkomende oorzaken van bloedverlies na seks

Hieronder lees je over de meest voorkomende oorzaken van bloedverlies na seks.

  1. Bloed na de eerste keer seks

Hoewel er eigenlijk niet zoiets bestaat als een maagdenvlies, is er wel een randje aan het begin van de vagina dat kan inscheuren bij de eerste keer dat je seks hebt. Dat hoeft niet te gebeuren en het kan ook pas gebeuren als je al vaker seks hebt gehad. Ook kan het al gebeuren voordat je ooit seks hebt gehad. Hoe dan ook: als dit gebeurt is het normaal en natuurlijk.

  1. Je hebt een doorbraakbloeding bij gebruik van de pil

Ben je aan de pil? Dan kan zich wat (slijmerig) bloed ophopen in de baarmoeder. Zeker als je de stopweek wel eens overslaat. Dan kan de beweging van seks (het stoten tegen de baarmoedermond) in sommige gevallen een 'doorbraakbloeding' veroorzaken. Niet prettig als dit gebeurt, maar ook niet gevaarlijk.

  1. Je bent nog niet zo lang geleden bevallen 

Inscheuringen kunnen bloedingen veroorzaken, maar ook een baarmoederwand die nog niet volledig is hersteld kan in sommige gevallen gaan bloeden. Ook hierover hoef je je geen zorgen te maken.

  1. Een wondje in de vagina

Als je een klein wondje in de vagina hebt, kun je een paar druppels helder rood bloed verliezen. De bloeding stopt vanzelf en kan op zich geen kwaad. Als je wat ouder wordt, is het soms moeilijker om daar beneden voldoende vochtig te worden. Het gebruik van glijmiddel bij het vrijen kan dan helpen om het allemaal wat soepeler te laten verlopen, en het voelt dan ook fijner. Een glijmiddel als Pjur Med Repair kan ook helpen bij het herstel.  

  1. Een ectropische bloeding

In de vruchtbare periode kun je last krijgen van een zogenoemde ectropische bloeding. Hierbij is het slijmvlies van de baarmoederhals naar de baarmoedermond toe gegroeid, waardoor het wat gevoeliger wordt voor bloeden. Ook niet iets om je zorgen over te maken.

  1. Een seksueel overdraagbare aandoening (soa)

Een soa kan bloedingen vanuit je vagina veroorzaken. Dat kan als de baarmoedermond is ontstoken door bijvoorbeeld chlamydia of door een infectie met de gonorroe-bacterie. Je kunt een soa hebben opgelopen als je onveilige seks hebt gehad, dus zonder condoom. Je weet vaak zelfs het beste of je het risico hierop hebt gelopen. Met de SOA Testwijzer kun je zien op welke SOA je risico hebt gelopen. 

Als je mogelijk een soa hebt, moet je wél actie ondernemen. Ook omdat je weer anderen kunt besmetten. Met de SOA Testwijzer kun je zien op welke SOA je risico hebt gelopen, of maak een afspraak met de huisarts of ga desnoods naar de GGD. Zij helpen je verder.

  1. Een afwijking van de baarmoedermond

Poliepen, slijmvliesbobbeltjes of afwijkende cellen kunnen ook bloedverlies veroorzaken. Dat uit zich dan vaak in bloedverlies na de seks. Hier moet je bedacht op zijn. In het algemeen is het verstandig om regelmatig een uitstrijkje te laten maken en er zo op tijd bij te zijn, mocht er iets aan de hand zijn.

Conclusies bloedverlies na seks

Behalve de bovenstaande oorzaken kan er ook iets anders aan de hand zijn. Niet altijd is er een duidelijke oorzaak te vinden voor het bloedverlies. In veel gevallen is er niet iets ernstigs aan de hand als je een beetje bloedt na de seks. 

Maar zwaardere bloedingen of regelmatige bloedingen zijn wel er teken dat je in actie moet komen. Ook als je je ongerust maakt over een incidentele bloeding is het goed om contact op te nemen met je huisarts. Die kan je doorverwijzen naar de gynaecoloog.