• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Spreekbeurt over AIDS en HIV

Door Laury - juni 2010

Inleiding Aids

De meeste mensen weten wel wat Aids en HIV is. HIV betekent Humaan Immunodeficiency Virus. Dit heeft ongeveer dezelfde betekenis als Aids. Laten we maar beginnen met hoe de besmetting plaatsvindt.

Besmetting

Iedereen kan geïnfecteerd raken. De meeste geïnfecteerde personen zien er goed uit en voelen zich gezond. De meest voorkomende oorzaken van infectie zijn:
• Onbeschermd seksueel contact (zonder condoom) met een geïnfecteerd persoon
• Opnieuw gebruiken van naalden bij drugsgebruik
• Gebruik van onveilige bloedproducten
• Bloedtransfusie met besmet bloed
• Overdracht van infectie door een seropositieve moeder op haar kind
Dat betekent dat als een vrouw zwanger is en zij heeft aids dat ze dat zo door kan geven op haar kind.

Omgaan met iemand met aids

Het komt voor dat iemand met aids als een vies iemand gezien wordt die totaal vermeden moet worden. Maar dit is absoluut onzin. Wanneer iemand aids heeft, betekent het niet dat jij het ook automatisch krijgt. Het hiv-virus kan namelijk niet overgebracht worden door het aanraken van iemand met aids of door in aanraking te komen met diens speeksel. Het is dus gewoon mogelijk om met degene om te gaan en gebruik te maken van dezelfde spullen.

Symptomen

Een HIV besmetting is niet meteen merkbaar. De HIV positieve mensen zien er meestal gezond uit en voelen zich goed. Zonder behandeling zullen de meeste HIV geïnfecteerde mensen langzamerhand Aids ontwikkelen. Het HIV heeft dan het afweersysteem zover aangetast dat de gevolgen van de HIV besmetting nu wel merkbaar worden. Zelfs een griepje, kan ernstige en zelfs grote gevolgen voor de gezondheid hebben.
De symptomen van Aids of HIV die je al snel zou kunnen ontdekken zijn dat je het gevoel van moeheid hebt, gewichtsverlies, koorts hoger dan 38º C, nachtzweten, diarree, huidproblemen, tandvleesontstekingen opgezette lymfeklieren in de hals, oksels en liezen en candida, dat betekent dat je ontstekingen hebt door een soort schimmel meestal in de mond of keel.

Preventie

Je kunt Aids voorkomen d.m.v. bij de geslachtsgemeenschap condooms te gebruiken, je kunt als je zwanger bent jezelf ook laten testen op HIV en Aids, als je het dan hebt kunnen er voorzorgsmaatregelen worden genomen om te zorgen dat je baby het niet krijgt.

Behandeling

Er zijn verschillende soorten van behandelingen voor Aids zoals HIV-remmers, dat zijn geneesmiddelen die het ziekteproces kunnen afremmen. Bij deze medicijnen kunnen echter wel bijwerkingen optreden zoals botontkalking en meer kans op hart- en vaatziekten. Er is nog steeds geen medicijn gevonden dat de Aids bacteriën doodt ook al zijn organisaties wel druk bezig met een medicijn te zoeken, ze komen ook steeds dichter in de buurt, alleen het zal nog wel eventjes duren voordat er een medicijn is dat men ook in armere landen kan gebruiken, want daar komt Aids het meeste voor.

Risico's en gezondheid

Aids en HIV verminderen langzaam de weerstand van je lichaam. Het gevolg daarvan is dat mensen steeds vaker ziek worden. Goede voeding is daarom extra belangrijk voor mensen die Aids of HIV hebben, helaas kunnen mensen in derde wereldlanden niet voor goede voeding zorgen. Daarom gaan er in die landen ook veel mensen dood aan Aids.

Feiten over aids

  • Iedere zeven seconden wordt er iemand op deze wereld besmet met het hiv-virus.
  • Elke tien seconden sterft er iemand als gevolg van aids.
  • 90% van de mensen met aids wonen in ontwikkelingslanden en het merendeel hiervan zijn kinderen die aids bij de geboorte hebben meegekregen van hun moeder. Disclaimer:
Bovenstaande tekst is een spreekbeurt van leerlingen van het middelbaar onderwijs. Deze publictie dient als doel leerlingen voorbeelden van spreekbeurten over veilig vrijen, condooms en SOA aan te reiken, zeker niet als medisch advies.