• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Uretritis

De urine stroomt van de nieren naar de blaas door twee buisjes, de urineleiders (ureters). De urine wordt opgevangen in de blaas, die onder in het bekken ligt. Vanuit de blaas wordt de urine afgevoerd door de plasbuis (urinebuis of urethra). Bij de man mondt die uit aan de top van de penis, bij de vrouw vlak voor de vagina.

Uretritis en niet-specifieke uretritis
Elke ontsteking van de plasbuis wordt uretritis genoemd. Een plasbuisontsteking of urinebuisontsteking is te herkennen aan roodheid, zwelling en pijn. Uretritis wordt soms veroorzaakt door bacterien met de naam gonokokken. De ontsteking heet dan urethritis gonorrhoica ofwel gonorroe.
Als de plasbuis ontstoken is zonder dat er gonokokken kunnen worden aangetoond, noemt men dit niet-specifieke uretritis, of urethritis non-gonorrhoica ("niet-gonokokken"). Slechts in de helft van het aantal gevallen wordt een oorzaak gevonden


Oorzaken
Geslachtsgemeenschap is de grootste veroorzaker van urinebuisinfecties. Gonokokken veroorzaken gonorroe, de overigevormen van uretritis worden meestal veroorzaakt door Ureaplasma, Chlamydia trachomatis, Trichomonas vaginalis, Mycoplasma,adenovirus, Candida en het herpes-simplex-virus. Deze ziekteverwekkers kunnen door onbeschermd geslachtsverkeer worden overgedragen. Uretritis kan ook het gevolg zijn van een urineweginfectie,prostaatinfecties of een chirurgische ingreep.


Verschijnselen
Verschijnselen kunnen onder meer zijn: pijn bij het plassen, frequente aandrang tot urinelozing en pusbevattende afscheiding.Ongeveer tien tot vijftien procent van de mensen metniet-specifieke uretritis hebben geen verschijnselen. Zij weten misschien niet dat ze een infectie hebben, maar kunnen het via onbeschermde seks (seks zonder condoom) wel overdragen op anderen.


Onderzoek
Vocht uit de plasbuis wordt onder een microscoop bekeken. Er kunnen witte bloedcellen worden onderscheiden en, indien aanwezig, bepaalde organismen als Trichomonas vaginalis. Ook kunnen er extra uitstrijkjes worden afgenomen om chlamydia op te sporen.


Complicaties
In zeldzame gevallen kan deze infectie zich uitbreiden tot de voortplantingsorganen. Bij de man kunnen dus de zaadbal en de bijbal worden aangetast. In de zaadbal worden de zaadcellen gevormd en de bijbal worden ze opgeslagen. Bij de vrouw kan plasbuisinfectie zich uitbreiden tot in het bekken en ontsteking in het bekken ("pelvic inflammatorydisease") veroorzaken. Deze aandoening kan leiden tot onvruchtbaarheid. Soms veroorzaakt niet-specifieke uretritis pijnlijke, gezwollen gewrichten.


Behandeling
Urinebuisinfectie wordt met antibiotica behandeld, meestal gedurende twee weken. Het is belangrijk dat de besmette persoon de mensen waarschuwt met wie hij of zij de laatste tijd seksueel contact heeft gehad. Zij moeten ook worden behandeld. Raadpleeg voor meer informatie de huisarts.


Voorkomen
De beste manier om deze ziekte te voorkomen is veilig vrijen. Dus vrijen met condooms en het beperken van wisselende seksuele contacten.