• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Informatie over Shigella, Shigellose, of bacillaire dysenterie

Shigella is een ziekte veroorzaakt door (anale) seks en valt daarom onder de noemer SOA's. Shigellose is een infectie met een staafvormige bacterie uit het geslacht Shigella. 

Shigella kun je krijgen van anale seks dus als je met je penis, vinger of tong in of rond iemands anus gaat. Maar ook door aan gedeelde maar niet goed gereinigde seksspeeltje te likken. Komt de bacterie in je mond? Dan kun je Shigella krijgen. Er is relatief weinig Shigella nodig om ziekte te veroorzaken bij de mens. De Shigella bacterie is redelijk maagzuurbestendig en komt dus gemakkelijk via de maag in de darmen waar het zich meestal vermenigvuldigt. Gevolg is dus een zeer dunne waterige ontlasting ofwel diarree.

Mannen hebben meer kans op Shigella, met name wanneer ze seks hebben met mannen. 

Shigella is erg besmettelijk, ook als je geen klachten meer hebt. Dat kan tot een maand nadat je ziek werd.

Klachten of symptomen die je horen bij Shigella zijn:

  • Diarree (soms zit er bloed in, dysenterie)
  • Koorts
  • Buikkramp of buikpijn 

Deze klachten krijg je 1 tot 3 dagen nadat je met de bacterie bent besmet. Vaak verdwijnen ze na 4 dagen maar soms kan het wel 10 tot 14 dagen duren. Middelen tegen diarree (zoals imodium) kunnen de infectie juist langer doen aanhouden en worden dus niet aanbevolen.

De shigellabacterie wordt uitgescheiden in de ontlasting van besmette personen. Om te voorkomen dat je geen Shigella krijgt of doorgeeft is het verstandig om nadat je hebt gepoept en voordat je gaat eten je handen te wassen, maar doe dit ook voor en na de seks. Een goede hygiëne is altijd belangrijk dus waarom niet (samen) douchen voordat je seks hebt, misschien een leuk voorspel? Seksspeeltjes kun je beter niet met andere delen, wil je dat wel doen reinig deze dan goed. Dat kan met water en milde zeep maar beter nog met een toy cleaner.

Wil je veilig (kont) likken gebruik dan een beflapje of knip een condoom open en gebruik leg dat over het (poep)gat dat je wil likken. Tot slot, geen seks met iemand die diarree heeft!