Latexallergie en condooms

Sommige mensen zijn overgevoelig voor rubber of latex. Bij condoomgebruik kan dat lastig zijn, want deze allergie uit zich in jeuk of een schrijnend gevoel. Soms treedt ook overgevoeligheid op, eventueel gepaard met roodheid en zwelling.

Voor deze mensen kunnen andere condooms uitkomst bieden. Sommige condooms zijn zodanig behandeld dat ze minder allergie zullen veroorzaken (bijvoorbeeld Durex Fetherlite). Helaas is het mogelijk dat bij overgevoeligheid voor rubber, ook met deze condooms niet alle klachten verdwijnen. Maar er zijn ook  condooms van andere materialen die mogelijk wel klachtenvrij gebruikt kunnen worden. 

In Nederland zijn Durex Avanti Ultima condooms de meest bekende, maar zeker niet de enige latex vrije condooms. Durex Avanti Ultima werd voorheen gemaakt van synthetisch polyurethaan, maar na verdere product-ontwikkeling worden deze latexvrije condooms tegenwoordig vervaardigd uit synthetisch polyisopreen. Deze sterke, dunne en kunstmatige rubbersoort wordt o.a. ook gebruikt voor handschoenen in operatiekamers. Condooms zonder Latex, maar van Polyisopreen geleiden warmte goed, zijn flexibel en zijn vaak dunner dan normale condooms.

Durex Avanti Ultima condooms zijn sinds 2012 niet meer overal te koop, maar we proberen deze zo lang mogelijk beschikbaar te houden in ons assortiment Latex vrije condooms.
Durex is medio 2011 gestopt met de productie van latexvrije condooms, maar heeft aangegeven in de toekomst deze condooms weer opnieuw op de markt te brengen.

Alternatieven voor Durex Avanti condooms zijn o.a. latexvrije Matex Skyn condooms en latexvrije Sensiva condooms van het (eveneens) Engelse merk Pasante.
Klik hier voor het overzicht van alle latex vrije condooms.

Een ander alternatief voor latex condooms zijn sommige vrouwencondooms zoals Femidom ofwel FC2 (Female Condom 2)

Typen Latex Allergie

Er zijn twee varianten latex allergie: "type I" en "type IV".
Gebruik van condooms vervaardigd uit ander materiaal dan latex, bijvoorbeeld polyurethaan en polyisopreen, wordt vaak aangeraden bij latex allergie type I. Bij de productie van deze latex vrije condooms worden echter ook chemicaliën gebruikt die het risico op contact allergie type IV verhogen. Wanneer je reageert op verschillende soorten condooms is het van belang te weten wat de diagnose is, daarna is het pas mogelijk te bepalen welke condoom het meest geschikt is. Wij raden je in dit geval aan contact op te nemen met een dermatoloog.