• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Pil vergeten? Wat nu?

De anticonceptie pil is een zeer betrouwbare manier om niet zwanger te worden. 
Maar naast het feit dat de pil geen bescherming biedt tegen SOA is het grootste nadeel dat ze elke dag trouw weer ingenomen moet worden, liefst steeds rond dezelfde tijd.

Het zal wel eens voorkomen dat de pil wordt vergeten. De vraag is dan of je dan nog veilig kunt vrijen. Je vindt hier enkele richtlijnen die je in zo'n geval kunt volgen. Deze informatie zul je meestal ook wel in de bijsluiter aantreffen. Als je twijfelt of vragen hebt, schroom dan niet om je apotheker of huisarts te raadplegen.

Als je de Pil vergeten bent geldt in het algemeen:

  • Minder dan 12 uur na het gebruikelijke innametijdstip van de vergeten pil: Dan alsnog de pil voor die dag innemen en de cyclus gewoon afmaken. Je bent dan beschermd tegen zwangerschap.
  • Als je meer dan 12 uur na het gebruikelijke innametijdstip je pil nog niet hebt ingenomen: De bescherming van de pil is dan niet optimaal en je moet extra anticonceptieve maatregelen nemen gedurende de rest van de cyclus door bijvoorbeeld condooms te gebruiken. Of de vergeten pil alsnog moet worden ingenomen of juist niet, is afhankelijk van het merk dat je gebruikt. Ook het advies om de cyclus wel of niet af te maken, is hiervan afhankelijk. Je kunt hiervoor de bijsluiter, je apotheker of je huisarts raadplegen.


Pil, diarree en braken 
Het kan gebeuren dat je na het innemen van de pil moet overgeven of last krijgt van diarree. Dit zou kunnen komen doordat je misschien iets verkeerd gegeten hebt of een griepje hebt opgelopen. 
Als dit binnen korte tijd (4 uur bij Marvelon en Mercilon) na het innemen van de pil gebeurt dan is de pil misschien nog onvoldoende in je lichaam opgenomen. De bescherming van de pil is dan niet meer optimaal en je dient dan extra maatregelen te nemen, door bijvoorbeeld condooms te gebruiken. Kijk voor de zekerheid in de bijsluiter van de pil die je gebruikt naar het advies van de fabrikant. Je kunt ook je apotheker of huisarts raadplegen als er onduidelijkheden zijn over bijvoorbeeld de duur tussen inname van de pil en het braken/de diarree.

Omdat er zoveel soorten pillen zijn en de situatie van meerdere factoren afhankelijk is, kunnen wij (Condoom-Anoniem) je helaas geen persoonlijk advies geven als je de pil bent vergeten. Voor het beste advies neem je contact op met je apotheker of huisarts(assistente).

Meer informatie over de werking van de Anticonceptiepil