• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Wat is dopamine?

Wat is Dopamine?

Dopamine is een stof die hoort bij het beloningssysteem van de hersenen. Het is een neurotransmitter. Dat zijn een soort ‘boodschapperstofjes’ in de hersenen die informatie van de ene naar de andere zenuwcel overbrengen. 

Wat doet Dopamine?

Dopamine veroorzaakt gevoelens van euforie en geluk en zorgt zo voor een innerlijk evenwicht. Hierdoor geraken andere lichamelijke processen (die pijn veroorzaken) op de achtergrond, wat gelijk staat aan pijnverlichting. Dopamine zorgt ervoor dat we ons tevreden en beloond voelen.

Hoe krijg je Dopamine?

Dopamine wordt niet constant geproduceerd maar komt vrij bij bepaalde handelingen of situaties zoals eten, sporten, seks of drugs.

Is te veel Dopamine gevaarlijk?

Een teveel aan Dopamine kan er voor zorgen dat belangrijke cognitieve functies worden verstoord, waardoor de gevoeligheid voor psychoses toeneemt.

Is te weinig Dopamine een probleem?

Een laag dopamine level bemoeilijkt de aansturing van de spieren, wat onder kan leiden tot spierstijfheid, traag bewegen en sterk beven. Deze symptomen komen o.a. voor bij de ziekte van Parkinson. Dopamine speelt tevens een rol bij schizofrenie en psychose.