• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Candida (vaginale schimmelinfectie: géén SOA)

Candida is geen SOA maar berust op overgroei van een op zich onschuldig gist. Veel mensen dragen die bij zich zonder het te merken. Soms kunnen door toename van de hoeveelheid gist echter klachten ontstaan. Met name vrouwen kunnen daar last van hebben.

Factoren die candida tot last maken zijn bijvoorbeeld:

  • verminderde weerstand
  • gebruik van medicijnen (bv. Prednison)
  • antibiotica
  • suikerziekte

Candida wordt vaak ’schimmelinfectie' genoemd, en candida ontstaat vrijwel nooit door seksueel contact. Je kunt de gist wel bij seksueel contact doorgeven. Candida is niet ernstig en is meestal goed te behandelen. Het kan wel vervelend zijn (vooral door jeuk bij de vagina) en (vaak) terugkomen. Candida overgroei kan optreden op de slijmvliezen van de geslachtsorganen, de mond en de endeldarm en op de huid, met name in huidplooien (’smetten’).

Verschijnselen bij mannen en vrouwen 
Vaak geeft candida geen klachten. Vooral mannen hebben meestal geen last van candida. Als vrouw kun je bij overgroei van candida meer vaginale afscheiding dan normaal hebben. Deze afscheiding kan eruit zien als dikke, korrelige kwark. Rond de schede kan het rood worden en er ontstaat vaak heftige jeuk bij de vagina. Bij de man kan de eikel van de penis er rood en schilferig uitzien.

Candida is vast te stellen door de huisarts, met 'n eenvoudige test.