SOA Test advies voor mannen

Om goed te bepalen wat je als man moet testen of je een SOA hebt is het belangrijk om eerst te bepalen welke risico's je hebt gelopen. Gebruik onderstaande tabel om te bepalen welke test(en) passen bij jouw gelopen risico. Kijk vervolgens in de tabel voor de incubatietijd. De incubatietijd geeft aan vanaf wanneer je betrouwbaar kunt testen en zo een betrouwbare uitslag krijgt. De SOA testen van Soapoli-online zijn een aantal maanden houdbaar dus je kunt prima even wachten nadat je een test aangeschaft hebt.
Let op: Onderstaande adviezen zijn opgesteld in samenwerking met Soapoli-online. Wil je inhoudelijk advies bel dan 085-3031599. De medewerkers van Condoom Anoniem mogen en kunnen je niet van een deskundig advies voorzien.

Welke SOA test moet ik doen?

Kijk in het overzicht hieronder welke seksuele handelingen er zijn geweest. Je ziet daarachter het advies op welke SOA je zou moeten testen. Kijk ook naar de incubatietijd wanneer je de benodigde SOA-test(s) kunt doen. Heb je meerdere seksuele handelingen gehad dan gelden meerdere adviezen voor je.

Seksuele handeling Test-advies
Heb je iemand zonder condoom gepijpt (penis in jouw mond) en/of onbeschermd gebeft (je hebt iemands vagina gelikt)? Chlamydia en gonorroe test uit de keel 
en bloedtest op syfilis 
 Heeft iemand onbeschermd jouw penis in de mond gehad? Chlamydia en gonorroe test uit urine 
en bloedtest op syfilis
 Heb je onveilige penetrerende seks (jouw penis in de vagina of anus) gehad? Chlamydia en gonorroe test uit urine 
en bloedtest op syfilis en hiv 
 Heeft iemand onbeschermd jouw anus gelikt? Chlamydia en gonorroe test uit de anus 
en bloedtest op syfilis
 Heb je onveilige penetrerende seks (penis in jouw anus) gehad? Chlamydia en gonorroe test uit de anus 
en bloedtest op syfilis en hiv

Een test op Hepatitis B wordt aangeraden indien er seks is met personen met verhoogd risico op hepatitis B (bi/homo-mannen of personen uit een endemisch gebied): dan bloedtest bij alle adviezen uitbreiden met hepatitis B test.

SOA worden overgedragen als er sprake is van slijmvliescontact en/of bloedcontact. Buiten de hier beschreven risicocontacten kun je ook slijmvliescontact hebben via vingers en het delen van speeltjes. Bel 085-3031599 als je twijfelt over je gelopen risico.

Voorbeeld complete SOA test:

Het selecteren van de juiste SOA tests is belangrijk om een goede en complete SOA test te doen. Daarom een voorbeeld:
Stel je hebt tijdens een hevige vrijpartij de volgende contacten uit bovenstaand schema gehad:
1. je hebt je partner zonder bescherming (beflapje) gebeft (vagina gelikt), EN
2. je hebt onveilige penetrerende seks (jouw penis in de vagina) gehad?

Om een complete SOA test te doen moet je dan:
1. Chlamydia en gonorroe test uit de keel doen, EN
2. Chlamydia en gonorroe test uit urine en bloedtest op syfilis en hiv

Toelichting: SOA als chlamydia en gonorroe kunnen zich voor doen op verschillende 'locaties', zoals penis, anus of keel. Daarom kan het zijn dat je meerdere tests nodig hebt om meerdere locaties te testen. SOA als HIV en syfilis dien je te testen op bloed. Daarom hoef heb je van deze test altijd maar één test nodig.

Incubatietijd SOA

Wanneer kun je een SOA test betrouwbaar doen? Je dient rekening te houden met de zo geheten incubatietijd (wachttijd): dit is de tijd tussen een onveilig sekscontact en het moment waarop je een betrouwbare test kunt uitvoeren. Eerder testen maakt een uitslag minder betrouwbaar. Heb je klachten die lijken op een SOA. Vraag telefonisch advies : 085- 303 1599

SOA Incubatietijd
 Chlamydia 10 dagen
 Gonorroe 10 dagen 
 Trichomonas 21 dagen
 HIV 4 weken
 Syfilis 4 weken
 Hepatitis B 8 weken
 Herpes Als er sprake is van klachten of blaasjes