Creatieve condooms steeds populairder, ondanks hogere prijs

Condooms worden meestal niet voor het plezier gebruikt. Over het algemeen zijn ze slechts bedoeld voor het voorkomen van een zwangerschap of om geen SOA op te lopen.
Maar fabrikanten doen hun best om de gedachten die partners over condooms hebben te veranderen naar genoegen. Het Australische Ansell bedenkt nieuwigheden op condoomgebied om het seksleven van partners een nieuwe impuls te geven en om veilig vrijen te promoten. En… het werkt.

Het bedrijf zette in december een nieuw condoom op de markt, en ondanks de prijs in Australië van $12 per stuk is de “Vibe 4U” (inmiddels wordt de vibrerende ring ook door Durex verkocht) een nummer 1 hit in Australië geworden.
De met een minuscule batterij uitgeruste siliconen ring die over een condoom kan worden geschoven, stimuleert de Vibe 4U (Durex Play Vibrations) met snelle trillingen niet alleen de beide partners, maar men hoopt ermee ook het gebruik van een condoom te stimuleren (hoewel de ring ook zonder condoom kan worden gebruikt).

Het is niet de enige vinding om het hart van partners in de slaapkamer sneller te doen kloppen: ook lichtgevende condooms, condooms met smaakjes, met muziek of zelfs met een soort stimulerend glijmiddel zijn tegenwoordig verkrijgbaar.
De ‘muzikale’ condooms zijn voorzien van een klein stukje elektronica met sensoren die er voor zorgen dat muziek klinkt die luider wordt naarmate de seks intenser wordt en andere standjes voor een variatie in de deuntjes zorgen. De condooms met stimulerend glijmiddel geven vaak een koel, ‘koude voelend’ gevoel bij contact.

De markt verschuift en zo ook de manier waarop mensen met condoomgebruik omgaan. Voor dit artikel interviewde Erika Wurst van State Press Magazine (SPM) twee studenten geïnterviewd over hun ervaringen met condooms en of zij $12 zouden uitgeven aan ’n condoom.

Wie: Eerstejaars studente Samantha Finkelstein
Waar: Aan ‘n picknick-tafel, “lekker mensen kijken”

SPM: Over het algemeen: hoe belangrijk is het voor jou om een condoom te gebruiken?

Finkelstein: Erg belangrijk, want ik wil nu nog geen baby.

SPM: Voel je je ooit ongemakkelijk om over een condoom te beginnen als jij en je partner intiem worden?

Finkelstein: Nee hoor, het is helemaal niet vervelend. Ik wil geen seks als een jongen niet bereid is om een condoom te gebruiken.

SPM: Hoe zit het dan met een condoom bij een langdurige relatie?

Finkelstein: Dan niet altijd, maar dat is iets anders!

SPM: Voel je je ongemakkelijk als je condooms wilt kopen?

Finkelstein: Ik heb nog nooit condooms gekocht. Ik zorg dat hij ze koopt! Ik krijg ze soms wel ergens voor niets, maar ik heb ze nog nooit zelf gekocht, hoewel ik het wel zou doen hoor, als ’t moet.

SPM: Heb je een favoriet merk?

Finkelstein: Mijn favoriet is waarschijnlijk "for her pleasure"-condooms.

SPM: Heb je ooit overwogen om condooms met een smaakje, lichtgevende of andere speciale condooms te gebruiken?

Finkelstein: Ik probeer graag nieuwe dingen en ik experimenteer graag, dus misschien heb ik weleens zoiets gebruikt, heel goed mogelijk. Ik let er eigenlijk niet zo op, als mijn partner maar een condoom gebruikt, dan ben ik tevreden.

SPM: Er is een nieuw soort condoom op de markt dat wordt verkocht voor $12, waaraan zou een condoom moeten voldoen om dat geld waard te zijn?

Finkelstein: Het moet de garantie geven dat je geen ziekte oploopt of zwanger wordt als het zoveel kost!

SPM: Stel, je bent met een partner waarmee je zover bent dat jullie aan onbeschermde seks toe zijn, zou je dan toch nog ooit een speciaal condoom willen gebruiken, gewoon voor de lol?

Finkelstein: Ja, zeker wel, als het iets extra’s geeft aan de sex. Als ik er nieuwe ervaringen of gevoelens door krijg wil ik het proberen, al is het alleen maar om te experimenteren.


Wie: Student rechten Zack Taylor
Where: Bij Einstein’s Bagels, onder het genot van ’n sandwich.

SPM: Zack, hoe belangrijk vind jij het om een condoom te gebruiken als je seks hebt?

Taylor: Erg belangrijk, want het beschermt tegen seksueel overdraagbare aandoeningen.

SPM: En in een langdurige relatie, is het dan even belangrijk?

Taylor: Hangt er van af. Als je elkaar al een poos kent, dan kun je het er samen over hebben.

SPM: Voel je je ooit ongemakkelijk als je over een condoom begint met een nieuwe partner?

Taylor: Nee. Het is eigenlijk zo dat als je je ‘cool’ genoeg voelt om seks te hebben, dan moet je ook ‘cool’ genoeg zijn om over dat sort dingen te praten.

SPM: Hoe zit het met het kopen van condooms? Voel je je ooit ongemakkelijk als je er bij de toonbank om moet vragen?

Taylor: Ach, iedereen voelt zich wat ongemakkelijk om die zooi te kopen, maar persoonlijk schaam ik me er niet voor als ik ze nodig heb.

SPM: Heb je een favoriet merk condooms?

Taylor: ‘Trojan’, omdat het een bekend merk is (in de U.S.A., vergelijkbaar met Durex in Europa, red.). Ze maken veel reclame enzo, maar waarom ik dat kies boven een ander merk weet ik niet.

SPM: Als je afstapt van dat merk, zou je dan overwegen speciale condooms te gebruiken zoals met een smaakje of die licht geven in het donker?

Taylor: Ja, waarom niet? Alles wat het leuker maakt voor mij of voor haar en ook als zij leuke ideetjes heeft ben ik er voor in!

SPM: Nu ‘the million dollar question’: Er is een nieuw soort condoom op de markt dat wordt verkocht voor $12, waaraan zou een condoom moeten voldoen om dat geld waard te zijn?

Taylor: Twaalf dollar? Met een vibrator erin ofzo, ik weet ’t niet.

SPM: Zo, ik ben onder de indruk! Dat is precies wat ‘t doet!

Taylor: Dan denk ik dat ie ‘t geld wel waard is. Maar ’t wordt wel een beetje duur na ’n tijdje!

SPM: Stel, je bent met een partner waarmee je zover bent dat jullie aan onbeschermde seks toe zijn, zou je dan toch nog ooit een speciaal condoom willen gebruiken, gewoon voor de lol?

Taylor: Ik zou nee zeggen omdat ik denk dat ‘t zonder beter voelt, maar ik denk dat als zij zulke dingen wil proberen en het voegt wat toe aan de seks, dan zeker wel. Er zijn zoveel verschillende soorten.

SPM: Critici discussiëren erover dat al die nieuwe condooms seksuele activiteit bij jongeren aanmoedigt. Ben je het daarmee eens of niet?

Taylor: Daar ben ik het niet mee eens, het is zo-ie-zo beter om wel een condoom te gebruiken dan niet. En als ze seks promoten, dan kunnen ze toch beter veilige seks promoten.Condoom-Anoniem nam dit artikel over van asuwebdevil.com, de site van de Arizona State University. In Europa is het vibrerend condoom, ofwel de siliconen ring met mini-vibrator inmiddels in verschillende vormen verkrijgbaar, sommigen ook een stuk goedkoper dan $12. Hier lees je meer over deze ringen.
Condooms met stimulerend glijmiddel zijn in Europa te koop van het merk Durex, zie de Durex PleasureMax Tingle condooms en de Durex Performa condooms.
Ook condooms met een smaakje zijn tegenwoordig volop verkrijgbaar, onder andere de gekleurde Durex Fiësta-condooms. Andere merken met smaakjes vind je op de pagina ‘condooms met smaakjes en kleuren’.

Condooms met muziek en condooms met allerlei gevormde grappige figuurtjes vallen veelal onder de ‘fun-condooms’. Deze zijn meestal ook echt enkel voor de fun en niet bedoeld om een zo zeker mogelijke bescherming tegen SOA of ongewenste zwangerschap te geven.