'Verbied onveilige seksfeesten homo's'

aids"Feesten waar homo's onveilige seks hebben moeten worden verboden." Dat schrijft J. van Wijngaarden in zijn boek Je lust of je leven.

Feesten waar homoseksuelen onveilige seks hebben moeten worden verboden. Bezoekers van deze zogeheten bareback-feesten lopen een te grote kans op een HIV-besmetting. Gemeentes moeten ook de promotie van deze feesten gaan verbieden.

Dat zegt J. van Wijngaarden in het boek Je lust of je leven, een boek over de geschiedenis van aids-voorlichting, dat donderdag verschijnt. Van Wijngaarden is inspecteur infectieziekten bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg, maar spreekt in het boek op persoonlijke titel. Hij is vanaf het begin van de aids-epidemie betrokken geweest bij de bestrijding.

Het oordeel van Van Wijngaarden om de bareback-feesten te verbieden, stuit op verzet. Andere deskundigen die in het boek aan het woord komen, vinden dat een verbod niets oplost. L. Wigersma, voormalig adviseur van de gezondheidsraad en oud-hoogleraar aids-zorg, pleit ervoor de bestaande adviezen te herzien. "Niet alleen maar zeggen: nee, doe dat niet. De boodschap zou kunnen zijn: barebacken (neuken zonder condoom) niet, maar klaarkomen in de mond kan wel."

Ook het Aids-fonds plaatst kanttekeningen bij een verbod op de bareback-feesten. "Dat heeft niet veel zin", denkt woordvoerder Wiebe van der Woude. "Het gaat om een verwaarloosbare groep. Met HIV-preventie bij welwillende homo's is een veel grotere winst te boeken. Mensen die met drank en drugs op in de fout gaan." Een verbod op bareback-feesten is volgens hem vooral 'symbolische preventie'. "Het heeft weinig om het lijf."

Verbod gaat te ver
F. Strijthagen, directeur van de Schorerstichting, een instituut voor homoseksualiteit, meent eveneens dat een verbod van bareback-feesten te ver gaat. Hij pleit wel voor een directere en meer confronterende aanpak om onveilige seks aan te pakken. Voor zijn organisatie ziet hij daarin een belangrijke rol weggelegd.

"We zijn in het verleden wel eens te veel belangenbehartiger en te weinig preventiewerker geweest. We moeten de feiten onder ogen zien. Als mensen met HIV vaak onveilige seks hebben, is het onze taak ze daar op aan te spreken en ze te wijzen op hun verantwoordelijkheid voor de gezondheid van anderen." Bovendien vindt hij dat de stichting homoseksuelen ervan moet doordringen dat het niet langer acceptabel is geen HIV-test te ondergaan.

Discriminatie
Van Wijngaarden schrijft in het boek Je lust of je leven verder dat preventiewerkers te veel vrezen voor discriminatie en stigmatisering, terwijl daar door de homo-emancipatie in Nederland inmiddels weinig reden meer toe is.

Volgens de Schorerstichting vrijt slechts een heel klein deel, slecht een à twee procent van de homoseksuelen bewust onveilig. Een precieze schatting in aantallen durft een woordvoerder niet te geven, omdat niet precies bekend is hoeveel homoseksuelen er in Nederland zijn. "Dit fenomeen krijg je nu eenmaal niet geheel scherp in beeld."

Bronnen: ANP, de Volkskrant, Schorerstichting (failliet verklaard in 2012)