Misvattingen over scheurende condooms

gekleurde condoomsEr zijn van die vragen die de mensheid nooit zal kunnen beantwoorden. Is er een God? Wat is de betekenis van het leven? Kan Rosie O'Donnell Oprah Winfrey verslaan in een wedstrijd gebak eten?

Aangezien de eerste twee vragen een beetje buiten mijn scope liggen en Rosie en Oprah mijn telefoontjes niet beantwoorden, besliste ik een myhte aan te pakken waarop ik mijn licht kan werpen - waarom steeds meer universiteitsjongeren in Amerika geen condooms gebruiken.

Het geheim van dit verschijnsel ligt in verscheidene mythen die al circuleerden voordat de meesten van de jonge generatie geboren waren. Als alle mythen, zijn ze nét geloofwaardig genoeg om de waarheid te lijken.

Mythe 1: "Condooms scheuren vaak." We kennen allemaal de kerel die - telkens als het onderwerp condooms ter sprake komt- diep inhaleert, zich breed maakt en zegt: "Ja, maar die dingen scheuren ook zo verdomde snel."

De implicatie van deze droevige, pathetische verklaring is dat hij óf goed geschapen is óf als een seksuele maniak wordt bestempeld dat een stukje rubber zijn libido niet kan weerstaan. De kracht van deze mythe komt uit het feit dat geen andere man in zo'n gesprek zal toegeven nog nooit een condoom te hebben gescheurd. Dit zou impliceren hij onvoldoende en/of minder zou presteren.

Nou, ik ben niet bang. Ik heb duizenden malen seks gehad, waarbij honderden malen ook een partner betrokken was. Ik heb nooit een condoom gehad die stuk ging.

Ja, condooms kunnen stuk gaan. Maar dat gebeurt meestal wanneer condooms bij temperaturen van meer dan 35 à 40 graden Celcius worden bewaard of wanneer condooms gebruikt worden met glijmiddelen op basis van olie of andere ongeschikte bestandsdelen. Bewaar condooms bijvoorbeeld niet in het dashboard-kastje van de auto, en gebruik geen glijmiddel dat latex aantast.

Mythe 2: "Met een condooms om voel je niets." De meesten van jullie die dit lezen zijn twintigers. Toen ik in die jaren was, kon ik mijn edele delen inpakken met 'bubbeltjes-plastic' en dan nog voelde ik wel iets! Als een ultradun stukje latex je seksueel plezier tegenwerkt, doe me een gunst en vraag om hulp.

Het gemiddelde latexcondoom is minder dan 0,1 millimeter dik. Trojan - Amerika's grootste condoomfabrikant-, maar ook andere merken brengen een scala aan condooms en producten op de markt die juist speciaal zijn ontworpen om optimaal van de seksuele sensatie te genieten.

Mythe 3: "Het omdoen van een condoom verpest de stemming." Het kost ongeveer 30 seconden om een condoom om te doen. Ik kan een condoom sneller om doen dan een infanterist die in De Eerste Wereldoorlog een gasmasker opzette. Als de tijd die het omdoen van een condoom genoeg is om één van de partners uit de stemming voor seks te brengen, dan was het hebben van seks op dat moment waarschijnlijk al niet zo'n goed idee.

Mythe 4: "Condooms werken niet, zelfs niet als je ze goed gebruikt." Dit is eigenlijk minder dan een mythe en meer een overdreven 'sprookje'. Natuurlijk moet je een condoom goed gebruiken: Dat is gewoon gezond verstand. Het is hetzelfde als de opmerking: "Een gloeilamp kan een ruimte alleen verlichten als deze goed wordt gebruikt."

Een condoom is een latex rubber hoesje - het is geen Europese espressomaker. Het  enige detail is dat je er aan denkt om wat ruimte aan de top van het condoom te laten. Als je nooit eerder een condoom hebt gebruikt, lees dan vooraf de instructies die bij de verpakking zitten. Zelfs als je wel eens condooms gebruikt kan het geen kwaad het af en toe eens opnieuw te lezen.

Mythe 5: "Ik hoef geen condom te gebruiken omdat ik een andere vorm van geboortenbeperking hanteer." Het kan nooit kwaad extra maatregelen te nemen. Daarnaast zijn condooms een directe en ondoordringbare barrière voor zowel sperma als voor seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA). Andere vormen van geboortenbeperking zoals de Pil of bijvoorbeeld een pessarium geven geen bescherming tegen SOA. Onthoud: de helft van alle mensen die met HIV zijn geïnfecteerd, hebben dit opgelopen voor hun 25e. Daarom spelen condooms niet enkel een rol bij de controle over zwangerschappen, maar hebben ze ook betrekking op de controle over je leven.

Onderzoeken wijzen uit dat slechts 15 percent van de seksueel actieve Amerikanen een condoom gebruikt als zij gemeenschap hebben.
Voor de overige 85 procent die geen condoom gebruikt hoop ik dat ze op de lange termijn (jaren, niet maanden) een monogame relatie hebben met hun partner. Zo niet, dan kunnen zij zichzelf én hun partner zich aan ernstige gevaren bloot stellen op de langere termijn.

Christopher DavisChristopher Davis is een Senior Antropoloog en schrijft o.a. voor The State Press en de Arizona State University

Bron: http://www.asuwebdevil.com/issues/2005/02/08/opinions/691822