Op vakantie? Neem condooms mee!

Condooms op vakantieVakantie is de ideale tijd om te genieten. Van je partner, of van nieuwe mensen die je ontmoet. Vakantieliefdes, de zwoele zomerzon, vrolijke mensen en luchtige kleding: de verleidingen zijn groot. Vorig jaar bleek uit onderzoek dat 63% van de vakantievierende jongeren tussen de 16 en 19 jaar één of meerdere keren seks heeft tijdens de vakantie. Onder de jongens die voor het eerst zonder ouders op vakantie gaan heeft 27% een onenightstand, onder de meiden is dat zo'n 19%. Maar: meer dan de helft van de jongeren gaat onvoorbereid op vakantie, dus zonder condooms in de bagage!

GGD Nederland adviseert jongeren om condooms uit Nederland mee op vakantie te nemen. Ja, zelfs als je denkt dat je geen seks zult hebben. Op vakantie weet je het maar nooit. Elk jaar opnieuw wijst GGD Nederland jongeren op de mogelijke problemen met condooms in het buitenland:

- Condooms zijn in het buitenland niet altijd zo makkelijk verkrijgbaar als in Nederland
- Condooms hebben andere namen, er zijn vreemde merken en kenmerken
- Soms zijn condooms stukken duurder, vooral in toeristische gebieden
- In het buitenland ben je minder zeker van een goede kwaliteit

Een SOA als souvernir? 

Liever niet natuurlijk! Maar toch zien GGD's na de vakanties een toename in het aantal bezoekers voor het SOA-spreekuur. Als je onveilige seks hebt gehad is dat het verstandigste wat je kunt doen, want de gevolgen van verschillende SOA zijn zeer verschillend. Sommige SOA kunnen zeer ernstige gevolgen hebben, voor de rest van je leven. 
Bedenk: voorkomen is beter dan genezen, dus zorg voor voldoende condooms in je bagage!