Gevaar in de USA: meer meisjes kiezen voor periodieke onthouding

In Amerika heeft een recent onderzoek aangetoond dat steeds meer tienermeisjes kiezen voor periodieke onthouding om niet zwanger te worden. Behalve het kiezen voor deze riskante methode, hebben veel tieners er geen probleem mee om als ongetrouwde vrouw een kind te krijgen.

Dit verklaart waarom in Amerika steeds meer tieners zwanger worden. De onderzoekers ondervroegen 2800 meisjes tussen 15 en 19 jaar. Maar liefst 17% van de meisjes die seksueel actief zijn, deed al aan periodieke onthouding. Bij periodieke onthouding probeert een vrouw te bepalen op welke dagen in de menstruatiecyclus zij vruchtbaar zou moeten zijn. Tijdens die dagen heeft zij dan geen seks. 

Gezondheidsexperts maken zich hier terecht zorgen over, want deze riskante methode werkt niet bij ongeveer een kwart van de gevallen. Rond de dertien tot vijfentwintig per honderd vrouwen, die periodieke onthouding toepassen, wordt binnen een jaar toch zwanger.

In het onderzoek bleek dat 42% van de ondervraagde tieners al minstens één keer seks had. 98% procent van hen gebruikten minstens één keer anticonceptie, meestal condooms.

SOA

Stijging van het aantal besmettingen met een seksueel overdraagbare aandoening werd in dit onderzoek niet gemeten, maar ook dit is een groot punt van zorg bij de keuze voor periodieke onthouding. Onbeschermde seks brengt grote risico's met zich mee om een SOA op te lopen, zeker als er sprake is van seks met wisselende partners. Ook als een partner verklaart geen SOA te hebben, biedt dat geen garantie. Al is het alleen maar omdat verschillende SOA (zoals chlamydia) ongemerkt gedragen kunnen worden zonder aanvankelijk duidelijke klachten te hebben.