Dubbel zo veel SOA-testen, maar condooms blijven belangrijk

Ruim 35.000 jongeren (tot 25 jaar) hebben in 2008 een SOA test gedaan. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van de 15.000 jongeren in 2003. Hierdoor worden nu veel meer SOA's opgespoord en behandeld. Chlamydia, de meest voorkomende geslachtsziekte, wordt vastgesteld bij 1 op de 10 jongeren. Het gebruik van condooms blijft dus heel erg belangrijk om jezelf en je partner te beschermen, tenzij je allebei een SOA-test hebt gedaan en zéker weet dat je beide geen SOA hebt.

 

SOA Test

De SOA-test wordt door jongeren dus steeds meer gedaan. Uit het onderzoek ‘Seksuele Gezondheid in Nederland 2009’ van de Rutgers Nisso Groep bleek dat maar liefst 43% van de jongeren ooit een soa-test te hebben ondergaan. Hier is een opmerkelijk verschil tussen mannen en vrouwen: 34% van de mannen tegen 51% van de vrouwen heeft zich ooit op soa laten testen.
De meest genoemde reden voor een soa-test door mannen is de start van een nieuwe relatie. Maar liefst 42% van de mannen van 15-34 jaar met een vaste relatie deed (mede) om die reden een soa-test. Bij de vrouwen met een vaste relatie noemt 28% de start van een nieuwe relatie als een aanleiding voor de soa-test.
Overigens zijn GGD-soapoliklinieken de plaatsen waar mannen vaker aankloppen voor een soa-test dan vrouwen. Bijna 50% van de mannen gaat naar een GGD-soapoli versus 31% van de vrouwen. Daarentegen komt 61% van de vrouwen bij de huisarts versus 44% van de mannen.

Condoomgebruik
Sinds 2004 zit het gebruik van condooms onder jongeren met losse partners in de lift. In 2007 gebruikte 73% van de 15- tot 35-jarigen (bijna) altijd een condoom ten opzichte van 65% in 2004. Echter, ruim vier op de 10 jongeren gebruikt het condoom niet consequent en loopt daarmee dus risico op soa’s.
In een nieuwe relatie blijft het volhouden van het gebruiken van condooms een grote uitdaging. Uit het recente onderzoek in 2009 van de Rutgers Nisso Groep blijkt dat 40% van de 15- tot en met 34-jarigen binnen drie maanden het condoom aan de kant schuift binnen een nieuwe relatie.