Studenten in studentenhuizen vrijen 't minst veilig.

Van alle studenten in Nederland geeft 14% toe onveilige seks te hebben. Studenten die in een studentenhuis wonen maken het helemaal bont, 28% heeft regelmatig onveilige seks.  Dit blijkt uit een onderzoek van Kamerlink.nl in samenwerking met Condoom-Anoniem.nl en Christine-le-Duc.

43% van de studenten die in een studentenhuis wonen heeft ten minste 3 keer in de week seks. Studenten woonachtig in een appartement hebben de meeste sexpartners gehad, gemiddeld 8.

Naast de woonsituatie is ook de woonplaats erg bepalend voor het aantal keer dat een student sex heeft. Ook in 2009 hebben studenten uit Rotterdam vaker seks dan hun medestudenten uit andere studentensteden. Met een gemiddelde van 132 keer per jaar staan de studenten uit de Maasstad wederom op de eerste plaats.

In welke stad zijn de studenten het minst actief? Enschede is met 72 keer per jaar de stad waar de studenten gemiddeld het minst vaak met elkaar naar bed gaan. De vrouwelijke studentes overtroeven de studenten het meest in Leeuwarden . De studentes daar doen het gemiddeld 113 keer per jaar tegenover een gemiddelde van 64 keer per jaar van de heren.

Beduidend meer mannelijke (14%) dan vrouwelijke studenten (9%) wachten nog op hun eerste keer. De stad waar de meeste studenten nog nooit van bil zijn gegaan is Groningen. 12% van de studenten daar is maagd. In Tilburg wonen de minste maagden. Van de studenten die aangeven maagd te zijn, woont 1% in Tilburg.

39% van de studenten geeft aan dat ze dat het altijd veilig doen. In de Kamerlink.nl monitor van 2008 bestond de “veilige groep” uit 53% van de studenten. Waarom zijn studenten het minder veilig gaan doen? Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst een derde van de mannelijke studenten en 48% van de studentes het niet leuk vindt wanneer andere mensen zien dat ze condooms kopen.

Dat condooms de kans op besmetting met een SOA verkleinen is voor 70% van de studenten een reden om wel condooms te gaan gebruiken. 30% van de studenten vindt het krijgen van een veilig gevoel een belangrijke reden om condooms te gebruiken.

Aan het onderzoek van Kamerlink.nl hebben 1.675 studenten meegewerkt. Kamerlink.nl heeft de studentensteden Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Maastricht, Leiden, Rotterdam, Leeuwarden, Groningen, Breda, Nijmegen, Zwolle, Delft, Tilburg, Eindhoven en Enschede meegenomen in het onderzoek.

Kamerlink.nl is een kamersite voor huurders en verhuurders en is een onderdeel van Laurens Simonse Groep.
Op de website Condoom-Anoniem.nl kun je discreet condooms bestellen, maar ook glijmiddelen, massageprodukten en aanverwante produkten.

Het gehele onderzoeksrapport van het Nationaal Studenten Seks Onderzoek 2009 kun je hier downloaden (pdf)