Elke week 3 jongeren met HIV!

Jaarlijks op en rond 1 december wordt wereldwijd extra aandacht besteed aan AIDS. Aandacht die hard nodig blijft omdat er wereldwijd bijna 40 miljoen mensen met HIV zijn geïnfecteerd. HIV veroorzaakt AIDS.
Misschien lijkt het allemaal wat ver weg, maar ook in Nederland worden élke week gemiddeld 3 jongeren met HIV geïnfecteerd! Over deze hele wereld wordt gemiddeld elke zeven seconden iemand geïnfecteerd. Dat is elke dag een voetbalstadion vol mensen...
Veel mensen denken dat tegenwoordig vooral homoseksuelen getroffen worden door het virus, maar wereldwijd ontstaan veruit de meeste besmettingen door seksueel contact tussen man en vrouw.

AIDS en HIV-besmettingen zijn te bestijden door goede en eerlijke voorlichting, betaalbare medicijnen en natuurlijk condooms. Maar in sommige onderontwikkelde landen zijn condooms moeilijk te verkrijgen. In Nederland is dat absoluut niet het geval en is er zelfs een enorme keuze in condooms.

Toch is het opletten: want een groot onderzoek naar condoomgebruik onder jongeren toont aan dat in veel nieuwe relaties al na 3 maanden vaak geen condooms meer gebruikt worden. Behoorlijk link als je weet dat sommige SOA zich lang verborgen kunnen houden, en dat geldt ook voor HIV. Laat je dus eerst testen voordat je stopt met het gebruiken van condooms, is daarom ook het advies van de veilig-vrij campagne ‘Verziek je nieuwe relatie niet met een oude SOA’ van SOA Aids Nederland