Verneuk je nieuwe relatie niet met een oude SOA

Maandag 13 augustus startte de nieuwe vrij-veilig-campagne van Stichting SOA Aids Nederland. De nieuwe slogan is: 'Verneuk je nieuwe relatie niet met een oude soa'. De campagnes voor veilig vrijen bestaan nu 20 jaar, de eerste in 1987 was een animatie van de bekende metafoor met een bloemetje en een bijtje. In 1993 volgde de campagne 'Ik vrij veilig of ik vrij niet', waarbij voor het eerst een condoom direct in beeld kwam. In de voorlaatste campagne werd de slogan 'Wie laat zich dan ook naaien zonder condoom' gebruikt.

Vrijwel iedereen weet inmiddels wel wat seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) zijn, stelt Soa Aids Nederland. Gold dat in 1993 nog voor iets meer dan 10% van de jongeren, in 2005 was dat 95%. Bij jongeren die nog geen seksuele ervaring hebben ligt dat percentage iets lager. In 1998 kende de helft van de jongeren hiv en aids. Dat was in 2005 opgelopen tot driekwart.

In 1997 was een op de vier jongeren bekend met de geslachtsziekte chlamydia, waarvan vrouwen onvructhbaar kunnen worden. In 2005 waren dat er drie op de vier. Toch is het aantal chlamydia- en gonorroe-infecties onder jongeren nog steeds hoog. Acht op de tien jongeren gebruiken bij een one-night-stand een condoom, maar als ze daarna weer seks met elkaar hebben zou het condoom al snel worden weggelaten. Jongeren handelen louter op basis van vertrouwen en zien geen risico's, geeft Soa Aids Nederland als verklaring.

Ruim de helft van de jongeren stopt binnen de eerste drie maanden van een relatie met condoomgebruik. In de laatste voorlichtingscampagne luidt het advies dat beide partners zich eerst moeten laten testen voordat ze besluiten zonder condoom te vrijen.

De komende drie jaar worden 315 duizend jongeren tussen de 16 en 29 jaar uitgenodigd voor een chlamydiatest, maakte Soa Aids Nederland begin dit jaar nog bekend. Het is voor het eerst in Nederland dat zo'n grote groep jongeren wordt opgeroepen voor een soa-test. De helft van de mannen en zeventig procent van de vrouwen merkt niet dat zij deze seksueel overdraagbare aandoening hebben.

Link:
Overzicht van 20 jaar campagnes voor veilig vrijen en gebruik van condooms