237 redenen om seks te hebben

Waarom hebben mensen seks? Uit liefde of omdat ze er zin in hebben? Volgens Amerikaans onderzoek niet (altijd) dus. Er kwamen maar liefst 237 verschillende redenen om seks te hebben bovendrijven. De studie werd gepubliceerd in het tijdschrift Archives of Sexual Behavior. Meer dan 2.000 mensen tussen de 17 en 52 deden mee aan het onderzoek.

Van verveling tot promotie
Mensen hebben seks om heel uiteenlopende redenen zo blijkt: om warm te blijven, om calorieën te verbranden of om zich dichter bij God te voelen. De verveling verdrijven kwam ook op het lijstje voor, net als ‘om sneller in slaap te vallen’ of om te ontstressen. En dan is er ook nog wraak, om de ander goed te doen voelen of om promotie te krijgen.

Fysiek versus emotioneel
Weer wordt een cliché bevestigd: mannen en vrouwen denken erg verschillend over seks. Voor mannen is het vaker iets fysieks, voor vrouwen iets emotioneels. Dat bleek ook uit de de opgegeven redenen om seks te hebben. Vrouwen zeggen eerder iets als ‘omdat ik verliefd ben’, voor mannen klinkt vaker als reden ‘omdat ik dan een extra bedpartner heb gehad’.

Diversiteit in scores
De respondenten werd ook gevraagd om de redenen een score mee te geven. Minstens één moest de hoogste score krijgen. Elk van de 237 redenen kreeg de hoogste score van minstens één persoon.

'Normaal'
De meeste mensen gaan voor de meest voor de hand liggende redenen: aantrekking, plezier, affectie, liefde, romantiek, emotionele binding, opwinding, de ander willen plezieren, avontuur, omdat het spannend is of omdat de mogelijkheid er is.