Jongeren en condooms, de stand van zaken

Bridgit Schuurman werkte als stewardess mee in een Veilig Vrijen campagneVinden jongeren het belangrijk om condooms te gebuiken? Bij een nieuwe partner vindt 80% condooms belangrijk, maar bij 'n vaste partner vindt slechts een derde het nodig.
Jongeren blijken 'n condoom vooral te gebruiken om niet zwanger te worden. De jongeren die altijd condooms gebruiken doen dat bovendien om een soa te voorkomen. Als condooms alleen worden gebruikt om een SOA te voorkomen, dan gebeurt het voornamelijk alleen aan het begin van een relatie. Hebben de campagnes voor Veilig Vrijen effect gehad?

De eerste keer seks en condooms

De afgelopen jaren worden condooms meer en meer gebruikt bij de eerste keer seks. In 1995 gebruikte 69% van de jongeren tussen 12 en 18 jaar een condoom, tien jaar later is dat gestegen tot 79%.
Ook het gebruik van de pil samen met een condoom is gestegen in dezelfde periode: van 24% naar 37%.
Geen condoom of pil bij de eerste keer seks komt gelukkig steeds minder voor. Voor deze groep jongeren daalde het percentage van 15% naar 11%.
Jongeren die heel vroeg hun eerste seksuele ervaring hebben (12-14 jaar) blijken zich het slechtst te beschermen tegen SOA en ongewenste zwangerschappen. Mogelijk omdat sommigen van deze jongeren nog steeds denken dat je bij de eerste keer seks niet zwanger kunt worden, maar dat is natuurlijk een fabeltje!


De laatste partner en condooms

Een kwart van de jongeren die vaker met dezelfde partner seks hebben blijkt volgens de laatste onderzoeken altijd te vrijen zonder condoom. 25% van de jongens en 35% van de meisjes heeft alleen aan het begin van de relatie een condoom gebruikt. Meer dan de helft doet dit langer dan drie maanden en 2% stopt na een week met condooms.
33% van de jongens en 20% van de meisjes gebruiken altijd condooms, ook met een vaste partner.
De jongste leeftijdgroepen gebruiken langer condooms in een relatie dan 'oudere' jongeren. Deze groep stopt het snelst met het gebruiken van condooms.


Condooms bij pijpen en anale seks

Ook hiernaar is onderzoek gedaan: driekwart van de jongeren gebruikt geen condoom bij pijpen, maar 10% doet dat wél.
Bij anale seks gebruiken jongens (29%) vaker een condoom dan meisjes (18%).
37% van de homo-jongens gebruiken condooms bij anale seks, bij de hetero-jongens doet slechts 28% dat.
Homo-jongens gebruiken bij pijpen echter minder vaak condooms (90%).
Zowel jongens als meisjes gebruiken vaker condooms bij pijpen en anale seks als zij dit met losse partners doen.

Link: Meer informatie over condooms en anale seks


Condooms en geloof

Jongeren die Christelijk zijn opgevoed en voor wie het geloof heel belangrijk is, gebruiken de eerste keer minder vaak een condoom dan Islamitische jongeren, niet-gelovige jongeren en jongeren waarvoor het geloof minder belangrijk is.


Andere verschillen tussen jongeren

Antilliaanse jongens en Turkse meisjes vrijen vaker zonder condooms dan andere jongens en meisjes.
Er zijn geen verschillen gezien tussen hoog- en laag opgeleide jongens, maar bij de eerste keer gebruiken laag-opgeleide jongens vaker een condoom dan hoger-opgeleide jongens.


Positieve invloeden op het gebruik van condooms

Ook is onderzocht welke factoren de kans vergroten dat jongeren ook na de eerste keren seks altijd met condooms vrijen.
Dit is bij jongeren die:

  • ouders hebben die positief zijn over het gebruiken van condooms
  • bij eerste keer seks een condoom gebruikten
  • denken dat ook hun virenden zich goed beschermen tegen SOA en ongewenste zwangerschap
  • het vrijen met condoom net zo lekker vinden als vrijen zonder condoom
  • condooms ook belangrijk vinden met een vaste partner
  • die de kans op HIV en SOA hoger inschatten


Redenen om zonder condoom te vrijen

Op de eerste plaats noemen jongeren het gebruik van andere anticonceptie als reden om geen condooms te gebruiken. Daarna is het minder fijn vinden om met condoom te vrijen de meest voorkomende reden om ze niet (meer) te gebruiken. De duur van een relatie en vertrouwen in de partner is de derde reden waarom jongeren stoppen met het gebruiken van condooms.


Voorlichtingscampagnes en condooms

Onderzoeken laten zien dat het veilig vrijen door jongeren de afgelopen 10 jaar veel is verbeterd. Dit is voor een groot deel te danken aan de campagnes die zijn gevoerd. Echter de categorie jongeren van 13 jaar en jonger verdient nog extra aandacht omdat voor deze groep nog extra winst geboekt kan worden.

Bron: Soa Aids Nederland


Verwante artikelen: