Durex Sexual Wellbeing Global Survey 2007/2008

Durex Global Sex Survey 2007-2008

Durex heeft dit jaar voor het eerst een zeer uitgebreid onderzoek naar Seksueel Welzijn uitgevoerd, en heeft het anders aangepakt dan de Global Sex Survey's die Durex hield in voorgaande jaren. Het nieuwste onderzoek van Durex heet Sexual Wellbeing en heeft als doel te onderzoeken welke factoren het belangrijkst zijn voor sekueel welzijn en wat seks betekent voor je lichamelijke en emotionele gezondheid. Meer dan 26000 mensen uit 26 landen zijn ondervraagd over vele aspecten uit hun seksleven. Als leverancier van Durex producten houdt Condoom-Anoniem.nl je de komende tijd met diverse updates op de hoogte over de resultaten uit het grootste seks-onderzoek dat tot nu toe is gehouden.

Wat is Seksueel Welzijn?

Het evenwicht dat ieder ervaart met betrekking tot lichamelijke, emotionele en sociale seksuele factoren bepalen het seksuele welzijn dat iemand ervaart. Het speelt een rol in lichamelijke en emotionele gezondheid van jezelf en je partner, hoe je jullie seksuele gezondheid koestert en wat je uit je seksleven weet te halen.


Hoe tevreden zijn mensen over seks?

Globaal gezien zou wereldwijd de seks beter kunnen zijn. Hoewel 60% van de mensen seks een prettig en belangrijk onderdeel van het leven vindt, is slechts 44% echt tevreden over hun seksleven. Het Durex-onderzoek toont aan dat mensen minder tevreden zijn naarmate ze ouder worden, en dat dit bij mannen het snelst gaat. Minder vaak seks hebben en langdurigere relaties spelen een rol. Daarnaast vinden mensen steeds minder dingen opwindend. Gevoel voor avontuur, libido en belangstelling lijken af te nemen. Opvallend is dat het hebben van kinderen geen invloed heeft op de tevredenheid over seks.


Fysieke aspecten voor seksueel welzijn:

 • Een goede geestelijke en fysieke gezondheid
 • Geen stress
 • In staat zijn om een orgasme te krijgen
 • Geen seksuele stoornis hebben
 • Frequentie van seks en voorspel

Algemeen bekend is dat het belangrijk is voor goede en fijne seks dat er geen stress is. Een goede lichamelijke en geestelijke/emotionele gezondheid spelen ook een belangrijke rol.
Velen ervaren het krijgen van een orgasme ook als een belangrijk element voor seksuele tevredenheid. Minder dan de helft (48%) van de mensen krijgt meestal een orgasme, en wereldwijd krijgen twee keer zoveel mannen (64%) als vrouwen een orgasme tijdens seks.

Het krijgen en volhouden van een goede erectie bij mannen en het voldoende vochtig zijn bij vrouwen is ook belangrijk voor veel mensen om van seks te genieten. 34% van de vrouwen heeft wel eens last (gehad) van vaginale droogheid. Verrassend genoeg blijkt dit vooral bij tieners voor te komen, en niet alleen bij jonge moeders of oudere vrouwen. Bij de mannen geeft een kwart aan problemen te hebben met het krijgen van een erectie en hebben nog iets meer mannen (29%) moeite bij het in stand houden van een erectie.

Ook de regelmaat waarmee mensen seks met elkaar hebben is voor zowel mannen als vrouwen belangrijk voor hun seksuele tevredenheid, maar ook het voorspel is daarbij belangrijk. Mensen tussen de 20 en 34 jaar zijn het meest tevreden over de frequentie waarmee zij seks hebben. Als mensen ouder worden wordt het ook weer belangrijker: want mensen ouder dan 65 jaar hebben gemiddeld vaker dan eens per week seks (60%).

 

Emotionele aspecten voor seksueel welzijn:

 • Je seksleven opwindend vinden
 • Je dicht bij je partner voelen
 • Geen seksuele stoornis hebben
 • Een goede en fijne eerste seksuele ervaring

Er is een verandering waarneembaar in de dingen die mensen belangrijk vinden bij seks. Men zoekt naar de zachtere en verfijndere kanten van seks, meer romantiek en een geborgen en veilig gevoel met en bij elkaar in de slaapkamer.
Om seksueel tevreden te zijn willen mensen zich geliefd, gerespecteerd en geborgen voelen. Van de mensen die seksueel tevreden zijn zegt 82% zich tijdens de seks gerespecteerd te voelen door hun partner toont het Durex onderzoek.

 • 39% van de deelnemers zoekt meer liefde en romantiek
 • 36% zou graag meer tijd met alleen de partner doorbrengen
 • 31% wil graag meer fun hebben en betere en intiemere communicatie
 • 29% wenst een sterkere seksuele drang
 • 27% wil graag minder stress en vermoeidheid

Opwinding bij de seks is ook van belang, maar wordt bij een langdurigere relatie minder belangrijk. Als mensen langer dan 3 jaar samen zijn, zijn ze meestal minder geremd. Toch vinden velen het erg belangrijk om hun seksleven zo opwindend mogelijk te houden. 53% wil daarom experimenteren met seks in de vorm van rollenspel (12%), massage (11%), seksuele fantasieën (10%), bondage (9%) en anale of orale seks (9%).

De eerste keer seks speelt vaak ook een rol bij seksuele tevredenheid. 37% van de ondervraagden geeft aan dat hun seksleven positief beïnvloed is door hun eerste seksuele ervaring.


Hoe kun je je seksleven verbeteren?

Uit de Durex Global Sex Survey van dit jaar is af te leiden dat we meer tijd en energie in elkaar en ons seksleven zouden moeten steken. Meer plezier en meer romatiek kunnen daarbij zeker helpen. Daarbij moeten we proberen om opener en minder geremd te zijn en dat we goed weten hoe we meer plezier in bed kunnen beleven met elkaar.
Tweederde van de mensen gebruikt geen producten in bed om de seks lekkerder en/of spannender te maken, maar de helft zou dat wel graag doen. Het overwegen waard dus!

Er zijn vele manieren om je te helpen meer van seks te genieten. Emotionele en fysieke factoren zijn voor een groot deel te sturen door openheid en vertrouwen. Daarnaast zijn er produkten verkrijgbaar die kunnen helpen bij fysiologische aspecten van fijne seks.

Durex Performa condoomsVoor mannen

Performa condooms
Voor mannen die (soms) te snel klaarkomen en die graag het orgasme uitstellen zijn er de Durex Performa condooms. Deze condooms zijn aan de binnenzijde voorzien van speciaal glijmiddel met benzocaïne. Dit helpt het orgasme uit te stellen zodat je samen kunt genieten van langdurigere seks.

Durex Sensilube vaginaal glijmiddelVoor vrouwen

Sensilube vaginaal glijmiddel
Durex Sensilube heeft een unieke samenstelling om de natuurlijke vochtigheid van de vrouw aan te vullen. Deze vaginale bevochtiger voelt en werkt hetzelfde als het vaginale vocht van de vrouw en helpt het vertouwen en genot en daarmee ook het seksuele plezier te verhogen. Het is een heldere, geurloze vloeistof die met of zonder condoom gebruikt kan worden.


Durex Play plezierverhogende glijmiddelenVoor beiden

Durex Play plezierverhogende glijmiddelen
Extra vochtigheid én een extra sensatie worden verkregen met de Durex Play plezierverhogende glijmiddelen. Deze glijmiddelen zijn verkrijgbaar in diverse soorten en smaken. Zo zijn er o.a. glijmiddelen die voor een tinteling zorgen, voorzien zijn van Aloë Vera of verwarmend werken.


Vergeet nooit dat je alleen samen met je partner kunt ontdekken wat voor jullie lekker, fijn en vertrouwd is voor goede seks. De vele produkten van Durex en andere fabrikanten kunnen daar bij helpen, maar de basis ligt altijd bij jezelf.
Wil je eens wat extra's of iets anders proberen met je partner, dan kun je eens kijken naar de volgende produkten:

- Plezierverhogende condooms
- Condooms voor het uitstellen van orgasme
- Condooms met smaak en geur
- Diverse glijmiddelen
- Stimulators en vibrators
- Vibrerende ringen

 

Cijfers per land

In Frankrijk – voor velen toch het land dat staat voor romaniek – is men niet helemaal tevreden over hun seksleven (25%). Japanners doen het nog slechter (15%). Nigerianen (67%) zijn het meest tevreden over hun seksleven, gevolgd door Mexicanen (63%), Indiërs (61%), Polen (54%) en Grieken (51%). Ondanks alles vinden de meeste mensen wereldwijd dat een goed seksleven een vitaal onderdeel van hun leven uitmaakt.

Vooral de Grieken (80%), Polen (79%) en Brazilianen (79%) vinden seks belangrijk. In Japan (39%) en Thailand (38%) prijkt seks onderaan het prioriteitenlijstje. Gemiddeld hebben mensen 103 keer seks per jaar, maar het zijn de Grieken die de kroon spannen: maar liefst 164 keer, op de voet gevolgd door Brazilië met 145 keer en Polen en Rusland (beide 143 keer). Japan is het minst seksueel actief met slechts 48 keer per jaar. De middenmoters zijn Hongkong met 82 keer, Nigeria met 84 keer en Amerika en Singapore met 85 keer.

Wereldwijd duurt een vrijpartij gemiddeld 18 minuten. Nederlanders doen gemiddeld 20 minuten over een vrijpartij, De Fransen slechts 15 minuten. Enkel de Indiërs zijn nog sneller met seks: zijn besteden er gemiddeld 13 aan. Wil je lang seks, dan moet je naar Nigeria: daar nemen ze gemiddeld 24 minuten de tijd voor seks.

De Italianen, Mexicanen, Spanjaarden en Zuid-Afrikanen beweren het vaakst een orgasme te hebben (2 op de 3), maar ook de Nederlanders doen het niet zo slecht met 58%. Azië blijft slecht scoren: slechts 24% van de ondervraagden in China en Hongkong en 27% van de Japanners bereiken geregeld een hoogtepunt.

Grafiek % respondenten welke wekelijks seks hebben