Seks met condoom te veel moeite?

De GGD Midden-Holland voerde in janurai 2007 een onderzoek via internet uit waaruit bleek dat een kwart van de jongeren tussen 12 en 25 jaar geen condoom gebruikt als ze voor het eerst met elkaar naar bed gaan.
Vervolgens plaatste het Algemeen Dagblad een poll op de website. Deze toonde aan dat de meeste jongeren gewoon te lui zijn om een condoom om te doen, zelfs als ze alle risico's (SOA, ongewenste zwangerschap) onder ogen zien. De uitslag van de AD-poll komt in grote lijnen overeen met de GGD-bevindingen, zegt Christine Hanning die als epidemioloog betrokken was bij het onderzoek.

Vooral als jongeren voor het eerst gaan vrijen, denkt een op de vier jongeren aan het condoom als voorbehoedmiddel tegen zwangerschap. Maar vaak stoppen ze er ook weer mee als de relatie langer duurt, vertelt Christine Hanning. Volgens haar ontstaat in die fase onderling vertrouwen: de één denkt van de ander te weten dat die geen SOA bij zich zal dragen.

De Goudse onderzoekster wijst op landelijk onderzoek, waaruit ook duidelijk naar voren komt dat jongeren het gebruik van een condoom minder aantrekkelijk vinden omdat het aanbrengen ervan een onderbreking vormt van het spel. "En er blijft een groep vindt het minder lekker vindt met een condoom."

Opmerkelijk vindt ze het dat jongeren veel eerder geneigd zijn een condoom te gebruiken, als ze van hun ouders weten dat die dat ook doen. "De houding van de ouders is mede bepalend voor het gedrag van de kinderen." GGD Midden-Holland hoopt het condoomgebruik onder de jeugd toch nog wat te kunnen stimuleren. "Vooral lager opgeleiden en jongeren onder de 15 jaar blijken minder goed op de hoogte."

Bron: Algemeen Dagblad