Vrijen is leuk en het kan voor niets

Goedkope vibrator met CelebratorJournaliste Marieke Henselmans is besparingsdeskundige en columniste voor het Algemeen Dagblad. Haar wekelijkse column over consuminderen ging vandaag over voordelig vrijen.
Condooms en erotische speeltjes zijn overal te koop, maar waarom teveel betalen? Zo is de Celebrator een vrolijk roze opzetstukje waarmee je van je tandenborstel een vibrator maakt. En dat voor maar € 3,95 (inclusief verzendkosten, 3 stuks voor €€ 9,95). En ook condooms hoeven niet duur te zijn.

 Nederlanders vrijen minder dan vijftien jaar geleden, blijkt uit onderzoek van Rutgers Nisso Groep onder 4000 mensen. Zestig procent van de stellen meldde nooit tot hooguit één keer per week seks te hebben. In eerder onderzoek in 1991 was dat 40 procent. Ongeveer de helft van de deelnemers vindt dat ze te weing seks hebben. Maar de manier waarop we vrijen is wel gevarieerder geworden.
Misschien kunnen we het Nederlandse gemiddelde weer omhoog jagen door medewerking aan de actie 'Seks voor vrede'. Een wereldwijd orgasme staat gepland op aanstaande vrijdag 22 december, zie www.globalorgasm.org.
De bedoeling is dat deelnemers zich, al vrijend, concentreren op vrede. Wel lastig dat er geen tijdstip bij staat. Ze zullen toch niet bedoelen dat wij 24 uur lang moeten actievoeren?

Maar het is absoluut een leuk idee. Wie vrijt, maakt geen ruzie. Nooit slecht voor de relatie, goed voor de bloedsomloop, vrolijkheid, en (natuurlijk indirect) voor eventuele kinderen en dus de wereldvrede. Voor de bespraarder, of degene die weer méér dan gepland heeft uitgegeven aan cadeaus, een leuk bijkomend argument: het hoeft niets te kosten. Geen dure kleding nodig, integendeel, die mag uit. De pil is bij de meeste zorgverzekeringen inbegrepen, condooms hoeven je ook niet meer de kop te kosten. Ze zijn voordelig bij de Rutgers-huizen of de Lidl, zelfs met condooms met fruitsmaak. Voor jongeren zijn via buurthuizen de Jippy condooms te krijgen voor een duppie per stuk (geen wippie zonder Jippy, zie www.10condooms.nl). En ook voordelig via internet (per duizend condooms voor nog geen 9 cent) zoals bij www.condoomanoniem.nl, die geen verzendkosten rekent. Misschien samen met de hele straat bestellen?

Durex ringVerder was in deze krant onlangs nog te lezen dat de seksspeeltjes uit de taboesfeer zijn, dankzij de openheid in bladen en programma's als Sex in the city. Ze staan gewoon in de schappen van de Mediamarkt bij 'huishoudelijke artikelen'. De vibratie-ring van Durex is een groot succes. Hoewel ik de pret niet wil bederven, begint mijn enthousiasme nu te tanen. Zo'n ring kost inclusief batterij rond de acht euro voor eenmalig gebruik. Zonde! De gewone vibrators hebben ook nadelen. De flexibele bevatten ongezonde weekmakers, die moet je echt vermijden. De rest vreet batterijen is dus sowieso duur en slecht voor het milieu. Dan maar weer saai seksen al dan niet voor de vrede? Of machteloos toezien hoe wij steeds verder dalen op de internationale frequentie top-100?
Eerst kijken naar de Celebrator. Een vrolijk roze opzetstukje waarmee je een elektrische tandenborstel (bijvoorbeeld Braun) kunt pimpen tot vibrator. Via verschillende sites verkopen ze er drie voor €€ 10. Waarom drie? Bij www.condoom-anoniem.nl kun je er, lekker zuinig, één voor € 3,95 bestellen. Kun je jaren mee doen.

 


 

De bovenstaande column uit het Algemeen Dagblad van 19 december 2006 is van Marieke Henselmans van stichting Nooit Meer Rood.  Zij is journaliste, hulpverlener, manager van een gezin én schrijfster van verschillende boeken over opvoeden, consuminderen en huiselijk onderwerpen.