Over tien jaar: Moluculaire Condooms

Een vaginaal "moluculair condoom" is onlangs gepresenteerd door biologische wetenschappers van de Universiteit in Utah. Het is met name bedoeld om vrouwen te beschermen tegen het AIDS-virus en het heeft bijzondere eigenschappen. Het produkt is vloeibaar bij kamertemperatuur en wordt dan vaginaal ingebracht. De lichaamstemperatuur en de vaginale zuurgraad (Ph 4,2) zorgen dat de vloeistof verandert in een gel dat de vaginawand bekleedt zodat een inwendig condoom ontstaat.
Zodra de gel in aanraking komt met sperma (met een zuurgraad van Ph 7,7)  wordt de gel weer vloeibaar en laat het een anti-virale stof vrij dat de infectie met HIV tegen moet gaan.

Condooms van de toekomst zijn vloeibaar?"Het ultieme doel van deze technologie is om vrouwen en hun ongeboren kind te beschermen tegen het AIDS-virus." vertelt Patrick Kiser, assistent professor bio-technologie. "We staan echter nog slecht aan het begin en het zal nog zeker vijf jaren duren voordat we met mensen kunnen gaan testen en zeker tien jaar voordat het verkrijgbaar zal zijn.

Kiser en zijn collega's hebben hun vinding wereldkundig gemaakt in een publicatie van de Journal of Pharmaceutical Sciences van 11 december 2006.

Het moluculaire condoom is onderdeel van een wereldwijd onderzoek naar "microbicides": medicijn-afscheidende systemen als gels, cremes, ringen en sponsjes welke de verspreiding van diverse virussen moeten tegengaan.