Tieners beter af bij seksuele onthouding

PHILADELPHIA - Door jonge tieners voor te lichten dat ze beter niet aan seksuele relaties kunnen beginnen, kan het moment waarop zij dat wel doen worden uitgesteld. Dat blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse University of Pennsylvania.
Men voerde het onderzoek uit onder 662 Afro-Amerikaanse leerlingen van openbare scholen in de binnenstad van Philadelphia. Het ging om evenveel meisjes als jongens in de leeftijd van tien tot vijftien jaar. Van deze groep had 23 procent al eens seks gehad voordat het onderzoek begon.
De onderzoekers ontdekten dat bij tieners die werden voorgelicht over seksuele onthouding, de kans op het aangaan van seksuele relaties in twee daaropvolgende jaren kleiner was dan bij tieners met wie wel gesproken was over 'veilig vrijen' met gebruik van condooms, maar niet over onthouding.


Op de internationale aidsconferentie die augustus 2006 in de Canadese stad Toronto werd gehouden, herhaalde de voormalige Amerikaanse president Bill Clinton wat voorstanders van abortus steeds stellen: dat onthoudingsprogramma's de kans vergroten dat tieners geen condooms gebruiken als ze seksueel actief worden.

Maar volgens de onderzoekers van de universiteit in Pennsylvania is dat niet waar: "Onderwijs in onthouding deed het voornemen condooms te gebruiken niet afnemen. Ook leidde het niet tot verminderd vertrouwen in de effectiviteit van condooms of tot minder consistent condoomgebruik", aldus onderzoeksleider John Jemmott tegenover CanWest News Service.

Er zijn volgens hem geen onderzoeken die aantonen dat de kans dat tieners condooms gebruiken, afneemt nadat ze informatie hebben gekregen over seksuele onthouding.

Jemmott wijst erop dat de opstelling van tieners over seksuele onthouding positiever is geworden door onderwijs daarover. Ook kregen ze meer aandacht voor de negatieve gevolgen van seksuele activiteit op jonge leeftijd, onder meer voor hun carrière.

Niettemin lieten het Aids FondsSTOP AIDS NOW! en Soa Aids Nederland op de internationale aidsconferentie in Toronto weten dat verstrekking van condooms meer aandacht moet krijgen. Volgens deze organisaties zal met ingang van 2007 duidelijk zijn welke vernieuwende preventiemiddelen (zoals micribiciden en gels) ingezet kunnen worden om de overdracht van hiv te voorkomen.

Bron: Nederlands Dagblad
17 augustus 2006