"Good Penetration"-condooms té markant voor Thailand

BANGKOK 8 Aug. - de Thaise culturele waakhonden hebben een condoommerk verboden dat vertaald in het Thais de naam "Goede penetratie" draagt. Reden: de suggestieve merknaam zou jongeren aanzetten om eerder seks te hebben, zo meldden de Thaise kranten dinsdag.

De condooms dragen in werkelijkheid de merknaam "Tom Dundee Condoms", genaamd naar de artiestennaam van een populaire countryzanger. Maar de ambtenaren van het Ministerie van Cultuur vonden het ongepast en beledigend voor de goede normen en cultuur, schrijft de Thaise tabloit Thai Rath.

"Dundee" is namelijk Thais voor "Goede penetratie".

 

"Hoewel de naam niet vulgair of grof is, is het wel dubbelzinnig, opschepperig en provocatief," zei Ladda Tangsupachai van het Centrum Cultureel Toezicht. "Het kan tot overmatig gebruik verleiden en kinderen en jongeren aanzetten om met seks te gaan experimenteren vóórdat zij er aan toe zijn" voegde zij er aan toe.

Dundee, wiens echte naam Puntiva Poomiprates is, vindt het nogal overdreven en verdedigde het gebruik van zijn artiestennaam voor het condoom.

Hij zei met het verlenen van zijn naam slechts een overheidsbeleid te ondersteunen om veilig vrijen te promoten in een land waar meer dan 500.000 mensen HIV of Aids hebben, en waar de statistieken enkel een toename van besmettingen onder jongeren laten zien.
"Het verlangen van de mens is toch niet te stoppen, ongeacht de leeftijd. Daarom is het beter om mensen te beschermen" zei Puntiva tegen Reuters waaraan hij toevoegde dat hij zijn publiek al jarenlang informeert over de risico's van Aids en ongewenste zwangerschappen.

In Thailand moeten condoommerken voldoen aan de richtlijnen van het Ministerie van Gezondheid en van het Ministerie van Cultuur.

Bron: Reuters (08-06-2006)

Links:
Thaise tabloit Thai Rath