SOA-test voordat je stopt met condooms

Gebruik van condooms volhouden en een SOA/HIV-test vóórdat je stopt met condoomgebruik, dat is de boodschap van de nieuwe Veilig Vrijen-campagne van stichting SOA AIDS Nederland.

Meer dan de helft van de jongeren stopt in een nieuwe relatie al binnen drie maanden met het gebruiken van condooms. Slechts 30% van de jongeren doet een SOA-test voordat ze vrijen zonder condoom. Het risico op verspreiding van SOA en HIV neemt daardoor toe. Omdat jongeren relatief vaak kortdurende relaties aangaan start op 7 augustus de campagne "verneuk je nieuwe relatie niet met een oude soa". De boodschap is dat vertrouwen alléén niet voldoende is om zonder condoom te vrijen. Alleen een test kan laten zien of beide partners SOA- en HIV-vrij zijn.

Testen
De afgelopen vijf jaar is het aantal SOA en HIV blijven stijgen. Om verspreiding te remmen is het belangrijk dat mensen veilig vrijen en zich laten testen op SOA voordat zij stoppen met het gebruiken van condooms. Omdat bijvoorbeeld HIV pas drie maanden na besmetting aangetoond kan worden is het verstandig in een nieuwe relatie ten minste drie maanden condoomgebruik vol te houden. Daarna kunnen beide partners zich laten testen. Als er geen SOA of HIV in het spel is, vormt het stoppen met condooms geen risico meer als beide partners tenminste monogaam zijn. Indien er wel sprake is van een SOA, dan kan deze vaak goed worden behandeld. Een HIV-infectie is niet te genezen, maar met Aids-remmers wel te behandelen.
Er zijn in Nederland verschillende SOA-Centra waar mensen desgewenst anoniem terecht kunnen voor een test. Meer informatie is ook te vinden op www.soatest.nl.

Condooms
4 op de 5 jongeren gebruiken condooms bij een one-night-stand.
3 op de 5 jongeren gebruiken condooms bij het begin van een vaste relatie. Vaak wordt zonder overleg opeens gestopt met het condoom, bijvoorbeeld omdat men erop vertrouwt dat er geen SOA is naarmate men elkaar beter leert kennen.
Maar er zijn meer redenen: 60% van de jongens en 40% van de meisjes vindt vrijen met een condoom minder lekker of vindt het een onderbreking bij het vrijen. Deze onderbreking wordt echter minimaal als geoefend is in het omdoen van een condoom. Een uitgebreide gebruiksaanwijzing en tips voor condooms kan uitkomst bieden.

De campagne "verneuk je nieuwe relatie niet met een oude soa" start op 7 augustus 2006 en wordt ondersteund door de website www.vrijsoavrij.nl.