Opnieuw toename SOA en HIV

Opnieuw toename SOA en HIVIn 2004 is het aantal mensen met HIV of SOA (seksueel overdraagbare aandoeningen) voor het vijfde jaar op rij opnieuw toegenomen. Dit komt door toenemend onveilig seksueel gedrag. Alert zijn op veilig vrijen en vernieuwingen op gebied van safe sex zijn nodig om toename van HIV en SOA onder de bevolking af te remmen.

SOA (seksueel overdraagbare aandoeningen)
Het aantal mensen met een SOA is in 2004 opnieuw toegenomen:

Opvallend is de toename van mensen jonger dan 25 jaar in de groepen van gonnoroe en chlamydia. Tweederde van de vrouwen met chlamydia is jonger dan 25 jaar, voor de mannen is dat éénderde.
Syfilis komt ook steeds meer voor, de afgelopen 5 jaar laat deze ziekte een groei zien van 153%, met name veroorzaakt in de groep homo- en biseksuele mannen.
 
HIV
Ook het totale aantal mensen met een HIV-infectie is toegenomen, in Nederland zijn nu 10.600 mensen met HIV geregistreerd. Omdat niet alle mensen zich laten registreren of weten dat zij met HIV zijn besmet, ligt de schatting van het totale aantal Nederlanders met HIV tussen 16.000 en 24.000 personen.
Mannen met homoseksuele contacten nemen met 52% het grootste aandeel in deze groep. Eerder daalde hun aandeel, maar het nam in 2004 weer toe. Daarintegen is het aantal HIV-besmettingen onder heteroseksuelen in 2004 voor het eerst weer afgenomen.

Mannen met homoseksuele contacten
De cijfers voor de groep homo- en biseksuele mannen zijn zorgwekkend omdat deze voor verschillende SOA tegelijkertijd stijgingen laten zien. Zo is gedurende de afgelopen vijf jaar het aantal besmettingen met syfilis verviervoudigd, een groot deel van deze groep heeft ook een HIV-infectie.
Sinds 2004 zijn ook 160 mensen geregistreerd met de ziekte lymphogranuloma venereum, afgekort LGV. Voor West-Europa was LGV tot 2003 een onbekende ziekte. In dat jaar werd LGV voor het eerst in Nederland gevonden bij mannen met homoseksuele contacten, waarna ook in andere Europese landen LGV-infecties zijn vastgesteld. 

Preventie
Dat het aantal mensen met een SOA en/of HIV-infectie blijft toenemen, geeft aan dat preventie en voorlichting een nieuwe impuls nodig heeft. Daarnaast zouden SOA-poliklinieken de SOA-testen actiever aan moeten bieden, zodat het aantal mensen dat van zichzelf weet dat zij een SOA of HIV-infectie hebben toeneemt. Cijfers laten zien dat ongeveer de helft van de mensen die zich op SOA laat onderzoeken, zich daarbij niet laat testen op HIV. 
 
Het onderzoek
Bovenstaande cijfers zijn onderdeel van het jaarlijkse SOA en HIV rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. De cijfers uit dit onderzoek zijn afkomstig van beschikbare bronnen voor SOA en HIV surveillance. Het RIVM verzamelt deze gegevens en maakt jaarlijks een overzicht van de cijfers. Voor meer informatie kun je terecht op www.soahiv.nl.
Het volledige rapport is via deze site te downloaden.

Bron: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu