Verkopen condooms en morning-afterpil gestegen

Meer condooms en morning-afterpil verkocht sinds begin 2004De verkopen van de morning-afterpil en van condooms zijn sinds begin 2004 gestegen, nadat de vergoeding van de anti-conceptiepil om bezuinigingsredenen werd afgeschaft. Uit onderzoek blijkt dat iets minder dan tien procent van de pilgebruiksters is gestopt met de pil omdat zij deze niet meer vergoed kregen van hun verzekering. De meeste verzekeraars hebben de anticonceptiepil wel opgenomen in hun aanvullende pakketten, maar niet iedereen maakt daarvan gebruik.

De Rutgers Nisso Groep deed recentelijk nog onderzoek naar de anticonceptiepil onder vrouwen en nog altijd zo'n 50.000 vrouwen overwegen alsnog te stoppen. Vaak stapt men over op het gebruik van condooms of kiest men voor minder betrouwbare methoden. Daarnaast is de morning-afterpil sinds begin 2005 ook zonder recept verkrijgbaar bij apotheker en drogist, en dat zou wel eens een veel belangrijkere reden kunnen zijn voor de gestegen verkoopcijfers.

Voorkomen is natuurlijk altijd nog beter dan genezen en de mornig-afterpil is en blijft een 'noodmiddel'. Door de samenstelling van de morning-afterpil kan misselijkheid optreden en ongemakken als een onregelmatige menstruatie. Dus als een vrouw besluit te stoppen met de anti-conceptiepil doet zij er goed aan ervoor te zorgen dat zij altijd condooms binnen handbereik heeft.