Anti-rape condoom

Anti-rape condoomEen uitvindster uit Zuid-Afrika onthulde deze week de 'Rapex', een anti-rape vrouwencondoom ofwel 'anti-verkrachtingscondoom'. Het vrouwencondoom haakt zich aan de penis van een verkrachter en de uitvindster claimt dat het de oplossing is in de strijd tegen 's werelds meest voorkomende seksuele misdrijven.

"Nog nooit is er iets goeds bedacht om te voorkomen dat een vrouw wordt verkracht en ik vond dat het daarvoor hoog tijd werd." zo licht Sonette Ehlers, 57, haar uitvinding met de naam Rapex toe. Volgens statistieken worden in Zuid-Afrika jaarlijks meer dan 50.000 verkrachtingen gerapporteerd, maar volgens experts ligt het werkelijke aantal tot vier keer hoger omdat de meeste verkrachtingen, veelal binnen kringen van bekenden, nooit worden aangegeven bij de politie.

Ehlers legt uit dat het Rapex-condoom zich vasthaakt aan de huid van een aanvaller waardoor een slachtoffer makkelijker kan ontsnappen en beter in staat is te helpen om daders te identificeren. "Een aanvaller zal bij een confrontatie met het anti-rape condoom zijn aandacht geheel op iets anders richten, want het zal pijn doen, dat verzeker ik je. Hij zal direct naar een ziekenhuis willen!"

Het anti-verkrachtings-condoom is gemaakt van latex en zal zich door vele kleine scherpe weerhaakjes aan de binnenzijde stevig in de huid van een aanvaller vastgrijpen, waardoor een chirurgische ingreep nodig zal zijn om het te verwijderen. Ziekenhuispersoneel zal hierdoor worden gealarmeerd en vervolgens dus ook de politie.

Bovendien vermindert het de kans op zwangerschap of AIDS en andere SOA, omdat het de Rapex ook werkt als een normaal vrouwencondoom. Zuid-Afrika heeft meer mensen met HIV of AIDS dan elk ander land wereldwijd: Eén op de negen mensen van de uit 45 miljoen mensen bestaande bevolking is besmet.

Ehlers, die het prototype condoom afgelopen woensdag aan de pers toonde, vertelt dat verschillende vrouwen het condoom hebben getest op draagcomfort en dat het is getest op een kunststof penis, niet op een echte man. Productie is gepland voor volgend jaar.

Echter: de Rapex wordt niet door iedereen gezien als de oplossing tegen verkrachtingen. Anti-verkrachtingsactivisten vrezen dat de kans groot is dat daders erdoor nog gewelddadiger kunnen worden tegen vrouwen. "Als een slachtoffer het 'anti-verkrachtings-condoom' draagt, kan het een dader woedend maken waardoor hij misschien nog meer kwaad doet" zegt
Sam Waterhouse, coördinator van Rape Crisis.

Andere critici vinden de uitvinding middeleeuws en barbaars, een beschuldiging die uitvindster Ehlers eerder van toepassing vindt op de daad van een dader. "Het gaat niet om wraak, het gaat om het voorkomen van zo'n vreselijke verkrachting, want dat is wat ik haat!" zo licht zij toe.

Bekijk de video over het AntiRape condoom: