• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Herpes

Er bestaan een heleboel verschillende herpesvirussen. Iedereen kent de 'koortslip'. 
Een groot deel van de bevolking heeft dit virus, al krijgt niet iedereen te maken met een koortslip. Zoiets kan ook op de geslachtsdelen of anus voorkomen: herpes genitalis. Als je dit eenmaal hebt, raak je het niet meer kwijt. De infectie heeft geen ernstige gevolgen voor de gezondheid, maar de blaasjes kunnen wel pijnlijk zijn en als ze vaak terugkomen kan dat het seksleven behoorlijk beïnvloeden. 

Verschijnselen
De verschijnselen die kunnen optreden bij de geslachtsdelen, anus of in de mond zijn vergelijkbaar met die van de bekende koortslip: nog voordat iets te zien is, is er al een tintelend gevoel. Iets later ontstaan er rode vlekjes en uiteindelijk komen er  blaasjes tevoorschijn. 


Overdracht
De grootste kans op overdracht is er wanneer de blaasjes net opkomen, wat het lastig maakt een infectie te vermijden. Vanaf het moment dat je de symptomen ziet is er voor een periode van twee weken veel virus aanwezig. Daarna duurt het een tijdje voordat de huid op die plaats hersteld is, maar de besmettelijkheid is dan al verminderd. Iemand die het virus eenmaal heeft kan het echter ook overdragen zonder dat er zichtbare symptomen zijn. Het is dus mogelijk herpes te krijgen van iemand die zelf niet weet dat hij geïnfecteerd is.

Direct contact met de blaasjes moet in elk geval voorkomen worden. Gebruik bij seks en bij pijpen een condoom. Maar omdat de blaasjes ook voor kunnen komen buiten het gebied dat door het condoom bedekt wordt, is dit geen garantie dat je infectie voorkomt. Het virus dat de bekende koortslip veroorzaakt, kan ook overgedragen worden op de penis. Pijp dus niet iemand als je een koortslip hebt.


Behandeling
Mensen met herpes hebben voor een deel zelf in de hand hoe vaak ze met de symptomen te maken krijgen. Op momenten dat de afweer ver minderd is, bijvoorbeeld door te weinig slaap, ongezond eten of door veel stress, steken de blaasjes vaak weer de kop op. Er bestaan medicijnen die de symptomen kunnen onderdrukken. Het virus wordt er niet mee onschadelijk gemaakt, maar de medicijnen  kunnen wel zorgen dat de blaasjes minder vaak verschijnen. Het kan gebruikt worden  om een aanval die men voelt aankomen te onderdrukken of om de symptomen zo snel mogelijk te laten verdwijnen. Als de blaasjes meer dan zes keer per jaar terugkomen, wordt het medicijn ook wel voor langere tijd voorgeschreven in een poging het aantal uitbraken te verminderen.