• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Anticonceptie voor mannen

Voor mannen is er minder keuze in voorbehoedsmiddelen dan voor vrouwen. De anticonceptiemethodes voor mannen zijn te onderscheiden in twee groepen: 

  • tijdelijke zoals condooms
  • definitieve anticonceptie: sterilisatie, ook wel vasectomie genoemd.

Het condoom
De enige betrouwbare methode, bij juist gebruik, is het condoom (ook wel "kapotje" of "rubbertje" genoemd). Het is een dun rubber hulsje dat over de stijve penis wordt geschoven om te voorkomen dat er sperma in de vagina van de vrouw kan komen. Als je ervoor zorgt dat je het zorgvuldig gebruikt bij iedere geslachtsgemeenschap, is het één van de meest betrouwbare vormen van anticonceptie. 
Condooms zijn zeer nuttig voor mensen met nieuwe of onregelmatige seksuele contacten en ze bieden ook de beste bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen zoals AIDS. Tegenwoordig kan iedereen, ongeacht plaats of tijdstip, een condoom bij zich hebben; dat geldt voor zowel mannen als vrouwen.


Hoe gebruik je een condoom?
Klik hier voor een uitgebreide handleiding voor condooms
Er is een aantal zaken waaraan je moet denken als je een condoom gebruikt: 

  • Voordat je het condoom uitrolt, moet je met je vinger en duim eventuele lucht uit het gesloten eind drukken.
  • Zorg ervoor dat je het condoom over de stijve penis doet voordat je geslachtsgemeenschap hebt.
  • De meeste condooms zijn voorzien van een glijmiddel, maar sommige mensen gebruiken liever nog een extra glijmiddel. Zorg er in elk geval voor dat het géén middel op oliebasis is, zoals babyolie, omdat olie het rubber kan aantasten. Veilig glijmiddel is verkrijgbaar bij de plaatselijke apotheek en drogist en je kunt natuurlijk online glijmiddel kopen
  • Na de zaadlozing moet het condoom goed om de penis blijven zodat er geen zaad kan ontsnappen. Trek de penis terug uit de vagina voordat de erectie verdwijnt.
  • Haal het condoom van de penis af op veilige afstand van de vagina.
  • Leg een knoop in het condoom om te voorkomen dat het zaad eruit loopt.
  • Je kunt er dan ook nog zachtjes op drukken om te zien of het condoom nog luchtdicht is.

Belangrijk:

  • een condoom kan maar één keer worden gebruikt. 
  • Laat je er niet toe verleiden zelfgemaakte condooms o.i.d. te gebruiken, want die zijn niet betrouwbaar.
  • Het is belangrijk dat je het condoom op de juiste manier gebruikt en dat het niet scheurt bij spelletjes of door krabben of bijten.
  • Sperma kan zelfs door het kleinste gaatje glippen. Mocht je achteraf ontdekken dat het condoom toch is gescheurd of dat er een gaatje in zit, dan kan de vrouw om de kans zwangerschap te voorkomen of verkleinen de morning-afterpil nemen. Begin hiermee zo snel mogelijk, maar zeker binnen 72 uur.


Voordelen condoom

Het condoom is populair omdat het geen gezondheidsrisico's voor jou of je partner met zich meebrengt, maar ook omdat het beschermt tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA's). Voor mannen die de verantwoordelijkheid voor anticonceptie willen delen met hun partner, is het geruststellend te weten dat het condoom hun partner beschermt tegen zwangerschap. In het verleden werd nog vaak gebruik gemaakt van een methode die "voor het zingen de kerk uitgaan", "terugtrekken" of coïtus interruptus wordt genoemd. Dit is echter een zeer onbetrouwbare methode. Als er ook maar een heel klein beetje sperma in de vagina van de vrouw komt, kan ze zwanger worden. Het is ook belangrijk te weten dat er altijd sperma aanwezig is in het vocht dat al vóór zaadlozing (ejaculatie) vrijkomt, zodat de vrouw ook zwanger kan raken als het zaad niet niet rechtstreeks in de in de vagina terecht komt. "Voor het zingen de kerk uitgaan" is ook absoluut ongeschikt om een seksueel overdraagbare aandoening te voorkomen.


Sterilisatie

Voor mannen die helemaal zeker zijn geen kind (meer) te willen, is de meest zekere vorm van anticonceptie sterilisatie (vasectomie). Deze ingreep is in principe wel permanent, dus het moet een weloverwogen keuze zijn.